Γ. Πατούλης: «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και οι Δήμοι συνεργαζόμαστε στενά για την ανάπτυξη των δομών Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου προς όφελος των πολιτών.»

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΕΔΔΥΠΠΥ Κας Μαρίας Κουρή με τους Δημάρχους των Δήμων Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Καλαμαριάς, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Δημάρχου Θέρμης και κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, Δημάρχου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της και της ένταξης στο δίκτυο, της εξωστρέφειας και του προγραμματισμού προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνή πρωτόκολλα, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η Άνοια και ο Καρκίνος του Πνεύμονα.

Σε πολύ φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, της κας Μ. Κουρή και των στελεχών της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δικτύου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ένταξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως μέλος, στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την δημιουργία της Δομής του ΚΕΠ Υγείας, καθώς αυτό κρίνεται αναγκαίο για την θωράκιση της υγείας των Θεσσαλονικέων, όσον αφορά τα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας, αλλά και την διεξαγωγή δωρεάν προσυμπτωματικών εξετάσεων σε 12 θανατηφόρα νοσήματα.

Το χρονικό διάστημα από την ένταξη των Δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί πλήθος δημοτών από την προφίλ στο λογισμικό των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και από το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΔΔΥΠΠΥ, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων, η μέτρηση οστικής πυκνότητας και το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΤΗΣ». Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και των Δήμων συζητήθηκε, επίσης, ο προγραμματισμός καινούργιων δράσεων και προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν οι Δήμοι.