Tα ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, συμμετείχαν στο 6o Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος με τίτλο «Πρόληψη και Πρώιμη Διάγνωση στα Σύγχρονα Αναπνευστικά Νοσήματα» από 25 έως 27 Μάϊου 2023

Γ. Πατούλης: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα! Στην Περιφέρεια Αττικής, σκοπός μας είναι η διατήρηση της υγείας των δημοτών και στηρίζουμε την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας».

Τα ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, έλαβαν μέρος στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace από 25 έως 27 Μάϊου 2023.

Στο πολυθεματικό αυτό συνέδριο, συζητήθηκαν όλα τα σύγχρονα θέματα της πνευμονολογίας με τη βοήθεια καταξιωμένων και έμπειρων ομιλητών από Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και νεότερων, ταλαντούχων και με όρεξη για δημιουργία ιατρών πνευμονολόγων. Τη φορά αυτή, μεταξύ των θεμάτων, ξεχώρισαν η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, οι σύγχρονες θεραπείες του βρογχικού άσθματος, οι νεότερες εξελίξεις στη ΧΑΠ, οι μετα-covid λοιμώξεις και οι διάμεσες πνευμονοπάθειες.

Την Παρασκευή 26 Μάϊου στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα ΕΔΔΥΠΠΥ-ΕΝΘΕ , στην οποία συζητήθηκε το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΤΗΣ», για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Κατά την έναρξη της, μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιφέρεια υγείας μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας, και έχει ευθύνη να ενισχύσει την προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας».

Στην συνέχεια η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) κα Μαρία Κουρή, στον χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε για την συνεργασία την ΕΝΘΕ, παρουσίασε το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΤΗΣ» , το οποίο πραγματοποιείται, σε πανελλαδικό επίπεδο τους τελευταίους έξι μήνες, σε όλους τους Δήμους -μέλη του δικτύου, με μεγάλη συμμετοχή και αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από τους πολίτες. Τονίζοντας, πώς ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και αυτό γιατί διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ’ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.