Γ.Πατούλης: «Η συμβολική αυτή πορεία γίνεται για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δικαιώματα των ανθρώπων με άνοια, καθώς και των οικείων τους»

Το ΕΔΔΥΠΠΥ στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει τη συμβολική πορεία (Memory Walk) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease /HIAAD), στην οποία καλούνται όλοι να συμμετέχουν στην υποστήριξη όσων συνανθρώπων μας αναγκάζονται να ζουν με άνοια και στους οικείους τους που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτή την κατάσταση. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, η συμβολική πορεία «Memory Walk 2022» θα ξεκινήσει στο Σύνταγμα στις 18:00 και θα καταλήξει στο Ζάππειο, όπου θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και συναυλία του Στέφανου Κορκολή σε έργα Ελλήνων συνθετών. Ο Σεπτέμβριος ως Παγκόσμιος μήνας Αλτσχάιμερ είναι αφιερωμένος στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από άνοια και τους φροντιστές τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών-μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών είναι: η λειτουργία Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αττική, Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», μιας σειράς διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102. Επιπλέον, η εταιρεία διοργανώνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης με αφορμή το Σεπτέμβριο ως Παγκόσμιο μήνα Alzheimer επεσήμανε τη σημασία στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους και τόνισε τη σημαντική προσφορά της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer, με την οποία το ΕΔΔΥΠΠΥ έχει συμπράξει ήδη με έγκαιρο και έγκυρο προσυμπτωματικό έλεγχο των ατόμων άνω των 60 ετών από τους εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας. Ο κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι « Η διατήρηση της υγείας μας είναι στο χέρι μας και σε αυτό συμβάλλει έμπρακτα το λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας. Στο λογισμικό γίνεται η καταχώρηση του προσυμπτωματικού ελέγχου πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα προσωποποιημένης ενημέρωσης και επανελέγχου, με σκοπό τη διατήρηση της υγείας του. Το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες μέσα από το προσωπικό τους προφίλ σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου, υπενθυμίζει την επανεξέταση τους».