Γ. Πατούλης: «Προάγουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού προκειμένου η κατάθλιψη να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τους Δήμους Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Γαλατσίου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης, Χαλκιδέων και Ωρωπού, διοργάνωσε στις 02/04/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρεις ενότητες ομιλιών με τα ακόλουθα θέματα:

  • Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη : Κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση  και συννοσηρότητα

 

  • Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19

 

–    Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών

 

Ομιλήτρια της Δράσης είναι η Ψυχολόγος κα Σμαράγδα Χρηστάκη.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η εποχή της Πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών.»

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Ιωάννης Γκίκας δήλωσε «Δυστυχώς η Πανδημία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρή διαταραχή συναισθημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κατάθλιψη είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της. Τα ΚΕΠ Υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τις δράσεις τους συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην παροχή της προσφορότερης βοήθειας.»

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε «Συνεργασία ΕΔΔΥΠΠΥ, ΚΕΠ Υγείας και Δήμων για την ενημέρωση σχετικά με την κατάθλιψη! 264 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπασχαν από κατάθλιψη προ πανδημίας, πριν από τον αναγκαίο εγκλεισμό για προστασία από τον κορωνοϊό. Τώρα πια, οι περισσότεροι αισθανόμαστε σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία. Ας μάθουμε τι μπορεί να μας συμβαίνει. Θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν!»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε «Θεωρούμε εξαιρετική την πρωτοβουλία του ΟΚΟΙΠΑΔΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ να ενημερώσουν τους πολίτες για τη νόσο της κατάθλιψης. Είναι γεγονός πως η περίοδος της πανδημίας έχει επιδεινώσει πολύ την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη για επιστημονική ενημέρωση προκειμένου να ξεπεράσουμε ως κοινωνία αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ως Δήμος οφείλουμε να συμβάλουμε σε αυτό, καθώς η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία»

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου δήλωσε «Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εγκάρδια για την συγκεκριμένη σας πρωτοβουλία. Την γεμάτη κοινωνική ευαισθησία απόπειρα σας αυτή, προς προβληματισμό, δημόσια ενημέρωση και ευρεία πληροφόρηση. Να ευχαριστήσω το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ασπροπύργου, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ασπροπύργου, και την ομάδα εργασίας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Η Κατάθλιψη όντως σήμερα αποτελεί ένα ψυχοπαθολογικό πρόβλημα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, και λαμβάνει, αποδεδειγμένα, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή.

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η ιστορία μας επιφύλασσε μία υγειονομική κρίση, κατά την οποία οι πληθυσμοί, με ήδη βεβαρημένη ψυχολογία,

αναγκάστηκαν να εγκλειστούν στα σπίτια τους, σε μία παρατεταμένη καραντίνα, ένεκεν της προσπάθειας της Πολιτείας να μην καταρρεύσει το Ε.Σ.Υ. Το φορτίο είναι βαρύ για όλους, και προσμένουμε την κανονικότητα. Μολαταύτα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο, που υπάρχουν λειτουργικές προτάσεις για τη διαχείριση της νόσου, πολλώ δε μάλλον για την έγκαιρη πρόληψη της. Αυτά όμως θα τα αναλύσουν καλλίτερα οι ειδικοί, όλοι τους καταξιωμένοι επιστήμονες στον χώρο της δημόσιας υγείας και του επιστητού της ψυχολογίας. Τις θερμότερες ευχές μου για μία εποικοδομητική και διαφωτιστική συζήτηση. Ο άνθρωπος σήμερα δεν πρέπει μόνο να ζει, μα και να ευημερεί. Ας ζήσουμε λοιπόν όλοι μας καλά, δίχως το «γκρίζο σύννεφο» της κατάθλιψη».

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος δήλωσε «Η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας που έχει τόσο επηρεάσει την κοινωνική και προσωπική μας ζωή, αδιαμφισβήτητα αφορά σε ένα ψυχοτραυματικό γεγονός. Ενώ το ενδιαφέρον μας στρέφεται στα μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού, η συναισθηματική και η ψυχολογική δυσφορία όλων μας (όσον ασθένησαν από τον ιό, όσον φρόντισαν τους ασθενείς, και όσον απειλούνται από τη νόσο), έχει εν πολλοίς παραμεληθεί. Ωστόσο οι επιπτώσεις της πανδημίας και της καραντίνας έχουν αρχίσει να κλονίζουν την ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, το διαδίκτυο σεμινάριο με θέμα την ενημέρωση για την Κατάθλιψη εν μέσω covid19, που διοργανώνει η δομή των ΚΕΠ Υγείας και το ΕΔΔΥΠΠΥ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, προσκαλώντας όλους τους δημότες μας να το παρακολουθήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την Κατάθλιψη»

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάρος  δήλωσε «Η  πανδημία  στη χώρα μας,  έχει επηρεάσει  έντονα την καθημερινότητα μας και έχει, διαταράξει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής στο σύνολό της. Λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούμε να συναντηθούμε με συγγενείς, με φίλους, νιώθουμε μοναξιά και βρισκόμαστε περιορισμένοι  στα σπίτια μας. Η τρέχουσα πανδημική κρίση COVID-19 αποτέλεσε την αιτία εμφάνισης ανησυχίας και άγχους μεταξύ των ανθρώπων αλλά  και  κατάθλιψης. Η σωστή ενημέρωση  όμως και η γνώση των  συμπτωμάτων της κατάθλιψης μπορούν να βοηθήσουν για την  έγκαιρη αντιμετώπισή της. Αναγνωρίστε λοιπόν τα σημάδια της κατάθλιψης, ενημερωθείτε για αυτή  και αναζητήστε  βοήθεια εγκαίρως»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος δήλωσε «Μπορεί η πανδημία να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα σε θέματα Υγείας αυτή την περίοδο, τούτο όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αμελούμε τα υπόλοιπα πεδία. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την κατάθλιψη, μια νόσο που, όχι μόνο υπάρχει στο σήμερα, ακόμα δε περισσότερο, επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών. Υπό αυτή την έννοια η δράση του ΕΔΔΥΠΠΥ αποκτά ιδιαίτερο νόημα και σημασία.»

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Ευστράτιος Σαραουδας δήλωσε «O δήμος Μεταμόρφωσης και το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του δήμου συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά στο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πωλητών για την κατάθλιψη, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που δυστυχώς στις μέρες μας εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και απειλεί τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Οι συνθήκες περιορισμού και απομόνωσης που επικρατούν λόγω της πανδημίας και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον εντείνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μέσω του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης συμμετέχουμε στην εκστρατεία ενημέρωσης  και ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη και επίσης δίνουμε την δυνατότητα στους δημότες μας να εξεταστούν δωρεάν. Εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό και χρήσιμο αυτό πρόγραμμα!»

H Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Ελένη Βακα δήλωσε «Οι δράσεις αυτές με την πολύτιμη συνδρομή της Ψυχολόγου κας Σμαράγδας Χρηστάκη, αποτελούν φωτεινές οδούς αισιοδοξίας, ιδιαίτερα σήμερα που οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, την εργασία και τις επαφές των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες, έχουν επιδεινώσει την ψυχολογία όλων. Στον Δήμο μας στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το θεσμό του ΚΕΠ Υγείας και να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για την πρόληψη και την προστασία της υγείας των δημοτών μας»

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημακης δήλωσε «Ο Δήμος Ωρωπού συμμετέχει στη Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη μέσω του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου μας που είναι ανοιχτή διαδικτυακά σε όλους τους δημότες μας.»

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Ασπροπύρου,  κα. Σοφίας Μαυρίδη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Δήμου Γαλατσίου κα Αγγελική – Μαρία Ζήκου,  η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Δήμου Ηρακλείου Αττικής κα Δέσποινα Αϊβατζίδου. Καθώς και η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».