Γ. Πατούλης: «Αποτελεί προτεραιότητα μας η διατήρηση της υγείας των πολιτών μας και η βελτίωση της ποιότητας  ζωής τους »

 

Ο  Δήμος Σητείας  στα  πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, διοργάνωσε από τις 12 έως τις 21 Ιουνίου 2023 δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Η οργάνωση της δράσης πραγματοποιήθηκε από την  Αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Πλατανάκη Ελένη και την Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας κ. Κολυδάκη Αργυρώ (μέλος της Δ.Ε.Υ. Σητείας και ταυτόχρονα εκπρόσωπος στο ΕΔΔΥΠΠΥ ) και υλοποιήθηκε με την  καθοριστική συνδρομή των Κοινωνικών Λειτουργών και Νοσηλευτών του Π. Β. Σ. στην περιφέρεια του Δήμου Σητείας σε 387 συνολικά  γυναίκες .

Στη Σητεία στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. εξετάστηκαν 98 γυναίκες και οι  λοιπές 289 στις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας :Ζάκρου, Παλαικάστρου, Ζήρου, Χανδρά, Αρμένων, Ανάληψης, Σκοπής, Τουρλωτής, Σφάκας, Μουλιανών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι 202 διαγνώστηκαν με οστεοπενία, 40 με οστεοπόρωση και 02 με βαριά οστεοπόρωση, ενώ δεν κατέστη δυνατή, παρά την επαναληπτική μας προσπάθεια , η μέτρηση σε μία γυναίκα.

 

Η κ. Πλατανάκη Ελένη Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος της  Δημοτικής Επιτροπής Υγείας δήλωσε: « Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στέφθηκε με επιτυχία με τις γυναίκες του Δήμου μας να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στα πλαίσια του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα, για τον λόγο αυτό η πρόληψη της είναι πολύ σημαντική.

Ο Δήμος Σητείας ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ , εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών , προσπαθεί να υλοποιεί  όσον το δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και να συμβάλει στην διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας. Θέλω να επισημάνω την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και να εκφράσω τις  ευχαριστίες  μου  στα στελέχη  του για το δημιουργικό του έργο.

Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στον Δήμο μας με στόχο να συμβάλλουμε όλοι για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η πρόληψη επιτυγχάνεται με το συστηματικό και έγκυρο προσυμπτωματικό έλεγχο. Η ανταπόκριση των πολιτών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας είναι πολύ μεγάλη και διαρκώς περισσότεροι δημότες συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα, το οποίο μας γεμίζει χαρά και θέληση να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε δράσεις που προάγουν την υγεία των πολιτών. Με αυτή τη δράση ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας , οποίος είναι ένας από τους 7 Δήμους πιλότους της Περιφέρειας Αττικής για τα ΚΕΠ Υγείας, ενισχύει περαιτέρω τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου .Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού.

 

Η Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Κουρή τόνισε ότι «το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, πραγματοποιώντας δράσεις Ά βάθμιας και Β βάθμιας πρόληψης»

 

Οι τοπικές αρχές, οι επιστήμονες και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Menarini Hellas για την ευγενική Χορηγία της.