Γ. Πατούλης: «H υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις και μέσω αυτών των θεατρικών παραστάσεων, στοχεύουμε στην έγκυρη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μικρών μαθητών κατά της αλόγιστης χρήσης τους».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποιεί, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας & τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών, πραγματοποίησε τον Μάιο & Ιούνιο του 2023, συνολικά 10 θεατρικές παραστάσεις με την υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής.

Τη θεατρική παράσταση «Ποιος Παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», παρακολούθησαν περίπου 120 εκπαιδευτικοί και 1700 μαθητές των Δήμων μελών του Δικτύου: Χαλάνδρι, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Λυκόβρυση-Πεύκη, Αγ. Ανάργυροι-Καματερό, Π. Φάληρο, Σαλαμίνα, Αχαρνών & Δάφνης-Υμηττού. Συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, 2ο, 7ο και 9ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, 1ο, 4o και 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, 1ο, 2o και 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 3ο & 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, 1ο, 2o, 3o & 10o Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, 26ο & 29ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, 7ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης

Το θεατρικό έργο «Ποιος Παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», έχει βασιστεί στο ομότιμο βιβλίο της συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κα Ιωάννας Μπουλντούμη, η οποία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να ενισχύσει τον σκοπό της εκστρατείας. Το βιβλίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μέχρι σήμερα έχει διανεμηθεί δωρεάν σε περίπου χίλια δημοτικά σχολεία της χώρας, όπου χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το παιδικό κοινό.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του ανέφερε «Το παραμύθι αυτό, το έχουμε μεταφέρει σε θεατρική παράσταση με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και σκοπός της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών και στην αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των ιώσεων με απώτερο στόχο να μειώσουμε τη μικροβιακή αντοχή. Η χώρα μας δυστυχώς ανήκει στην κατηγορία των χωρών που τα μικρόβια εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στην χρήση αντιβιοτικών γεγονός που οφείλεται στην υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση τους. Χρέος μας είναι να ενημερώσουμε τη νέα γενιά και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για όλους τους πολίτες μας.»

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή δήλωσε «Πιστεύουμε ότι, με τη μεταφορά της παιδικής ιστορίας σε θεατρική παράσταση, μέσω ειδικής διασκευής, η γνώση ότι τα αντιβιοτικά θα εξακολουθήσουν να σώζουν την ανθρωπότητα όταν και οι πολίτες μάθουν να τα χρησιμοποιούν με σύνεση και λογική, καθώς και η διαφώτιση για τη σημασία του εμβολιασμού, θα βρουν αποδέκτες. Χρέος μας είναι να ενημερώσουμε την νέα γενιά και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τους πολίτες μας.»

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν εκτός από τους δασκάλους και τους μαθητές ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χάρης Ρώμας, ο πρόεδρος του Π.Σ. κ. Γιώργος Δημόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γιώργος Βλάχος, η εντεταλμένη περ. σύμβουλος σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού κ. Αναστάσιος Μπινίσκος, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου και Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος, η αντιδήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Νίκη Τρίγκα, ο αντιδήμαρχος Αιγάλεω και μέλος Εξ. Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ηλίας Μάνδρος, η αντιδήμαρχος Ασπροπύργου κα Σοφία Μαυρίδη, η αντιδήμαρχος Δάφνης Υμηττού κ. Γεωργία Σκιαδοπούλου, ο αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Αρκουμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Ασπροπύργου και μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ευστάθιος Ρεστέμης, η καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα Ελένη Γιαμαρέλλου, η καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, η Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Π.Ο.Υ. κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου, η δημοσιογράφος κα Ελένη Καμάρα, Συντονιστές και υπάλληλοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών & των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων μελών .

Για την διασκευή -σκηνοθεσία υπεύθυνη ήταν η κα Κερασία Σαμαρά, για τη μουσική ο κ. Γιώργος Κομπογιάννης, για τα σκηνικά-κοστούμια η κα Μάρω Κούλαλη και για τον σχεδιασμό φωτισμών ο κ. Βαγγέλης Μούντριχας.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Γιώργος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μπαμπανιώτης, Τώνια Αποστόλου, Γιώργος Δεμελίδης, Σωτήρης Χαρισόπουλος.