Γ. Πατούλης «Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα και αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.».

To Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τα ΚΕΠ Υγείας και ο Δήμος Μεταμόρφωσης πραγματοποίησε Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία με τίτλο «Αγαπώ τον εαυτό μου, προσέχω σώμα μου» την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

Η ημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την δράση αυτή και είχε της ευκαιρία να ακούσει ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς Ιατρούς, να κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (λιπομέτρηση, μέτρηση σπλαχνικού λίπους, οστικής και μυϊκής μάζας, μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης) και να λάβει εξειδικευμένες συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή και Σωματική Άσκηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής η αυξημένη πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και κυρίως η ελλιπής άσκηση, φαίνεται να αποτελούν κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία ενηλίκων αλλά και παιδιών, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που συναντάται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και συνήθως συνοδεύεται από ανεπανόρθωτες επιπλοκές για την υγεία .

Η παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα και αποτελεί μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Συνδέεται με χρόνια νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η δυσλιπιδαιμία, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας. Δεδομένου ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι πολυδάπανη, η παχυσαρκία έχει, αναμφισβήτητα, σημαντικές οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και η κοινωνική απομόνωση είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες με την  παχυσαρκία.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από το πρότυπο των Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, αγκαλιάζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.  Είναι πολλαπλή η δέσμευση των δράσεων και των πράξεων μας που στόχο έχουν , να δίνουμε διαρκώς την ευκαιρία στον πολίτη και στα παιδιά μας, να ζουν  πιο υγιεινά.»

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας δήλωσε: «Μια ακόμη ξεχωριστή πρωτοβουλία του Τμήματος Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, το οποίο διακρίνεται για τις δεκάδες σημαντικές προληπτικές του δράσεις. Δράσεις οι οποίες είναι επιτυχημένες χάρη τόσο στη καλή δουλειά του αρμόδιου Αντιδημάρχου, των υπηρεσιακών μας παραγόντων και των συνεργατών μας, όσο και χάρη στη συμμετοχή του κόσμου. Μια αντίστοιχη δράση είναι και η σημερινή, η οποία μάλιστα αφορά σε ένα από τα μεγάλα ζητήματα υγείας των σύγχρονων κοινωνιών: Την παχυσαρκία, άρα κατά συνέπεια την κακή διατροφή και τον σημερινό τρόπο ζωής, με επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα. Ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να προλάβουμε την εμφάνιση σύγχρονων σοβαρών ασθενειών (πχ. καρδιαγγειακά προβλήματα). Και αν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αγαπήσουμε και προσέξουμε τον εαυτό μας και υιοθετήσουμε μια σωστή και υγιεινή διατροφή, μπορούμε να την περιορίσουμε. Να εξασφαλίσουμε μια καλή υγεία και μια καλή ζωή. «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» είχε διατυπώσει τόσο σοφά ο Ιπποκράτης, εισάγοντας την ιδέα ότι το καλύτερο φάρμακο μας προσφέρεται απλόχερα μέσω της τροφής μας. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα μηνύματα της σημερινής ημέρας. Μια πρόκληση για όσους ζουν ανθυγιεινά, στην οποία είναι δίπλα σας, αρωγός ο Δήμος Μεταμόρφωσης. Ένας Δήμος, ο οποίος -επαναλαμβάνω- διακρίνεται για τις δράσεις πρόληψης που διοργανώνει. Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας που διοργάνωσε το Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ»

O Αντιδήμαρχος Προάσπισης & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Λουσίδης δήλωσε: «Η παχυσαρκία είναι συστηματική νόσος που είναι υπεύθυνη για διάφορα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, νεοπλασίες, κατάθλιψη και  άλλα. Επειδή σε αυτή την πάθηση εμπλέκονται πολλές ιατρικές ειδικότητες, ο πάσχων πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους θεράποντες ιατρούς του. Στο Δήμο μας με την διοργάνωση εκδηλώσεων σαν τη σημερινή προσπαθούμε να προάγουμε έναν πιο υγιή τρόπο συμπεριφοράς και να περάσουμε το μήνυμα της πρόληψης»  

Ακολούθησαν οι ομιλίες των ιατρών κκ Γεώργιου Βαλσαμάκη, επίκουρου Καθηγητή Ενδοκρινολογίας και Αλέξη Σωτηρόπουλου, Παθολόγου – Διαβητολόγου με θέμα «Παχυσαρκία: ο ύπουλος κίνδυνος για την Υγεία μας: γενικές αρχές αντιμετώπισης» και «Η σημασία της Υγιεινής Διατροφής και της Άσκησης στη εξέλιξη του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας» αντίστοιχα.

 

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή παρευρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση: «Σε μια εποχή, οπού και η πανδημία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, επηρέασαν πάρα πολύ την καθημερινότητα μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στο να διατηρούμε τους εαυτούς μας όσο πιο υγιείς μπορούμε, και να μην παραλείπουμε τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στους ειδικούς Ιατρούς.

Το Δίκτυο μας σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας διοργανώνει τις δράσεις αυτές, για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων των πολιτών, ώστε να μεταλαμπαδέψουν τις γνώσεις τους ως προς την υιοθέτηση συμπεριφορών συμβατών ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Το θέμα της Παχυσαρκίας, αποτελεί ένα σημαντικό ιατρικό και κοινωνικό γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον από πολίτες και επιστημονικούς φορείς. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. είναι πάντα διαθέσιμο σε νέες συνεργασίες που άπτονται στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών μέσω της επιστημονικής ενημέρωσης.»

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κος Ευθύμιος Καπάνταης χαιρέτισε την εκδήλωση:

«Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος, που μειώνει την ποιότητα διαβίωσης και το προσδόκιμο επιβίωσης, και όχι μια προσωπική επιλογή!

Στη χώρα μας, το 1/3 σχεδόν των ενηλίκων συμπολιτών μας έχουν παχυσαρκία και τα 2/3 έχουν σωματικό βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό.

Και είναι νόσος, διότι η παχυσαρκία είναι αιτία εμφάνισης πολλών άλλων παθήσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού, άπνοιας του ύπνου, χολολιθίασης, οισοφαγικής παλινδρόμησης, αρθρίτιδων, αλλά και πολλών μορφών καρκίνου.

Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να αντιληφθούν την αρνητική επίδραση και τις συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στην υγεία τους, όπως σημαντικό είναι και να ενημερωθούν για τους επιστημονικά ορθούς και έγκυρους τρόπους αντιμετώπισής της.

Ως Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας θεωρούμε ότι η “Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία” μπορεί να πετύχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα της παχυσαρκίας, των πολιτών των Δήμων που θα συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Είναι επίσης πολύ σημαντική η ενεργός συμμετοχή στις δράσεις που πραγματοποιούνται και η ανάληψη συλλογικών δράσεων από τους Δήμους στην Καμπάνια Ευαισθητοποίησης προς όφελος των δημοτών τους!»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη στον χαιρετισμό της ανέδειξε το μείζον θέμα της σύγχρονης επιδημίας του δυτικού κόσμου, της παχυσαρκίας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νοσημάτων, όπως σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, νεφρικής νόσου, κ.ά., με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα, κατέχει θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία δηλώνει παραδοσιακά αρωγός σε κάθε δραστηριότητα, η οποία προάγει τη γνώση και συμβάλλει στην πρόληψη και στη βέλτιστη φροντίδα υγείας των όλων των πολιτών.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συντονιστές της εκδήλωσης  Μιχάλη Καλοειδά, MD, MSc, Υπεύθυνο Συντονιστή Κ.Υ. Ν.Φιλαδέλφειας, Διευθυντή ΕΣΥ Γενικής/Οικογ. Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας/Κοινωνικής Ιατρικής και Ευστάθιο Βλαχάκη MD, PHD, Νευροχειρουργό καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου και του Τοπικού Ιατρείου Μεταμόρφωσης για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση της προληπτικής δράσης.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Χριστίνα Αντωνοπούλου

 

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης, την εταιρεία Menarini Hellas και την εταιρεία Anats – προιόντα Υγείας.