Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση για τη χρήση των Αντιβιοτικών και των Εμβολίων από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ασπροπύργου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, ημερίδα με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπό την Αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. και την ευγενική χορηγία της Pfizer, διοργάνωσε  ημερίδα  ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών και Γονέων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ασπροπύργου.

Η  εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Δημήτριος Καλλιέρης» του Πνευματικού Κέντρου και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων, των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών και στους γονείς της περιοχής. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Σοφία Μαυρίδη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιος Φίλης, οι οποίοι τόνισαν χαρακτηριστικά, ότι κύρια μέριμνα του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου και της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και όλων των πολιτών με θέματα που αφορούν την υγεία. Ο Δήμος πραγματοποιεί συνεχώς ενημερωτικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή και συνεργασία επιστημονικών φορέων, που αφορούν την  πρόληψη της υγείας μέσω των θεσμών της.

Στη συνέχεια, η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ, προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας. Στη συνέχεια, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug».

Έπειτα, η Δρ. Στυλιανή Συμπάρδη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας, μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για την ορθή χρήση τους. Ακολούθησε ομιλία σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τις λοιμώξεις: Εμβόλια & μέτρα υγιεινής. Τέλος, η Δρ. Συμπάρδη παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιός παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ι. Μπουλντούμη.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους χρησιμοποιώντας και το υλικό που παρουσιάστηκε με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών.

Η κα. Παπαθανασοπούλου μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής,  «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά σημαντικός, ως προς την διαμόρφωση μιας ορθής στάσης των παιδιών μας απέναντι στην σωστή χρήση των αντιβιοτικών, στην αποφυγή της υπερκατανάλωσής τους  και στην ενημέρωση για την αξία του εμβολιασμού ».

Η κα. Παπαθανασοπούλου έδωσε, επίσης, στους εκπαιδευτικούς κατευθύνσεις σχετικά με την αξιοποίηση του υλικού που έλαβαν.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και Mέλος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ., κ. Ευστάθιος Ρεστέμης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Αναστάσιος ΠαπαδόπουλοςΑβραάμ Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Φ.Ν.Τ.Η., κ. Ιωάννης Κατσαρός, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Ιωάννης Νέζης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Νέων Κοινωνικών Δομών και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεωργία Πηλιχού.