Γ. Πατούλης: «Η παροχή Α’ Βοηθειών μας αφορά όλους και έχει αποδειχθεί ότι η γνώση σώζει ζωές»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής, την Κοινωνική Υπηρεσία και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων ΕΔΟΚ- μετά από αίτημα του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη-  διοργάνωσε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων το εξαιρετικά χρήσιμο σεμινάριο Α’ Βοηθειών «Η γνώση σώζει ζωές».

Οι συμμετέχοντες στη δράση- οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής- εκπαιδεύτηκαν εντελώς δωρεάν στις βασικές  Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς έλαβαν και τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης. Το σεμινάριο παρακολούθησε με ενδιαφέρον και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Φυλής, Νίκος Σταυράκης.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, γεγονός που επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης δράσης και την ανάγκη επανάληψής της και σε άλλες δημοτικές ενότητες του Δήμου. Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών για ανάλογη εκπαίδευση και η ευαισθητοποίησή τους στην εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος αφού ευχαρίστησε το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας – στο οποίο ο Δήμος Φυλής είναι μέλος – και τους εθελοντές της διασωστικής ομάδας κρίσεων Μαίρη Μπουραντά και Κωνσταντίνο Στεφανάτο, υπογράμμισε πως «η Κοινωνική Υπηρεσία έχει αναπτύξει αντίστοιχες δράσεις σε σχολεία, συλλόγους αθλητικά σωματεία κ.α. και είναι πάντα ανοιχτή στα αιτήματα όλων των φορέων που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την παροχή πρώτων βοηθειών και ειδικά όταν πρόκειται για εργαζόμενους του Δήμου που είναι στην πρώτη γραμμή».

Εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτήρισε το σεμινάριο ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής  Μιχάλης Οικονομάκης ο οποίος έμεινε και το παρακολούθησε μαζί με την ομάδα του. «Οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Προστασία με το ζήλο και την ορμή που ρίχνονται κάθε φορά στη μάχη με τις φλόγες, με τις πλημμύρες και με το χιονιά, ίσως κάποιες στιγμές, υποβαθμίζουν τους όρους της προσωπικής τους ασφάλειας. Προσπαθούμε στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε  να σώσουμε πρώτα ζωές και μετά περιουσίες. Σήμερα οι διασώστες μας έδωσαν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήσεων που πρέπει να ακολουθήσουμε για την αντιμετώπιση πολλών και διαφορετικών δύσκολων περιστατικών που είναι πολύ χρήσιμο και για εμάς αλλά και για αυτούς που καλούμαστε να βοηθήσουμε» υπογράμμισε  ο Μιχάλης Οικονομάκης.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε τη σημασία της ορθής ενημέρωσης για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, γιατί όπως επεσήμανε: «Έχει αποδειχθεί πως η σωστή παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να σώσει ζωές. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε όλοι λίγο χρόνο για να εκπαιδευτούμε σωστά. Έτσι όταν χρειαστεί, θα μπορέσουμε να σώσουμε κάποιον άνθρωπο και να του προσφέρουμε το πολυτιμότερο αγαθό, που είναι η ζωή. Δράσεις σαν αυτή θα πρέπει να καθιερώνονται επειδή με αυτόν τον τρόπο παγιώνεται η πρόληψη».