Γ. Πατούλης: “Υποστηρίζουμε την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τη νόσο της Άνοιας”

 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, διοργάνωσαν εκπαιδευτικό σεμινάριο υπαλλήλων ( Ε Κύκλος) με θέμα «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας».

 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, διοργάνωσαν εκπαιδευτικό σεμινάριο υπαλλήλων( Ε Κύκλος) με θέμα «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας». Το σεμινάριο το παρακολούθησαν 33 υπάλληλοι, από τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Διονύσου, Ηγουμενίτσας, Κιλελέρ, Λήμνου, Παπάγου-Χολαργού, Πάρου, Σπάτων -Αρτέμιδος, Χαϊδαρίου και Ωρωπού.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του ανέφερε, «Από το 2018, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συμπαραστέκεται με όλα τα μέσα που διαθέτει στους ηλικιωμένους που πάσχουν από Άνοια, αλλά και στους φροντιστές τους, παρέχοντας πολύτιμη στήριξη μέσα από τους 102 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια των ΟΤΑ-μελών του Δικτύου Πανελλαδικά. Σκοπός μας είναι η δημιουργία δομών εντός των υπηρεσιών των Δήμων για την υποδοχή ατόμων άνω των 60 ετών για προσυμπτωματικό έλεγχο, με διαγνωστικά εργαλεία και παράλληλα υποστήριξη ατόμων που νοσούν με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Εκπαιδεύσαμε ακόμη 33 υπαλλήλους από 11 Δήμους της χώρας μας, οι οποίοι θα επανδρώσουν τους νέους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την ΆΝΟΙΑ. Συνολικά έχουν εκπαιδευτεί από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών 250 επαγγελματίες υγείας των Δήμων- Μελών του Δικτύου. Βασικό μας μέλημα είναι η διατήρηση της υγείας των συνανθρώπων μας, αλλά και η ποιότητα ζωή τους. Συμβάλλουμε ως φορείς με τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία, αλλά και την σωστή εκπαίδευση των συνεργατών μας στο να προάγουμε το αγαθό της υγείας μέσα από προγράμματα πρόληψης. Συγχαίρουμε την επιστημονική συμβολή της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για το σημαντικό έργο που επιτελεί.»

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Παρασκευή Σακκά δήλωσε: «Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Κυκλοφόρησαν νέα φάρμακα και ξεκίνησαν να λειτουργούν πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια στη χώρα μας. Ωστόσο, έγκαιρη διάγνωση τα άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Αυτό καθιστά τον ρόλο των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια εξαιρετικά σημαντικό!

Η Άνοια εντάσσεται στα 12 νοσήματα του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας και από το 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ υλοποιούν  το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα.

Ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια που αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται τα άτομα με και άνοια οι φροντιστές τους, στον τόπο της κατοικίας τους.  Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχουμε εκπαιδεύσει σε θέματα άνοιας, από το 2018, επαγγελματίες υγείας από 102 Δήμους της Ελλάδος που σήμερα στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Ένας ακόμη κύκλος εκπαιδεύσεων ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. Συνολικά 33 νέοι επαγγελματίες υγείας των Δήμων μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ εκπαιδεύτηκαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την πρόληψη, διάγνωση και διαχείριση της άνοιας προκειμένου να πλαισιώσουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρέχει διαρκή καθοδήγηση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος από το 2018 και επιπλέον λειτουργεί τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 στην οποία μπορούν να απευθύνονται για οποιοδήποτε έκτακτο ζήτημα αντιμετωπίζουν.

 

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Κουρή, δήλωσε «αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο αριθμός των Συμβουλευτικών Σταθμών τείνει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας και της καινοτόμας συνεργασίας του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη και της Δρ. Παρασκευής Σακκά, Πρόεδρου Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Καλωσορίζουμε τους νέους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα στελεχώσουν τους καινούργιους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Άνοιας και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους. Το ΕΔΔΥΠΠΥ θα βρίσκεται δίπλα στους Δήμους, στα στελέχη τους και στους πολίτες για να στηρίζει έμπρακτα και με κάθε μέσο, προγράμματα και δράσεις αγωγής και προαγωγής υγείας»

 

Στο πλαίσιο εργασιών του σεμιναρίου, μας προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους, η κα Κύνθια Κονδύλη, νευρολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για άτομα με Άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο Ηράκλειο Αττικής, ο κ. Κώστας Νικολάου, ψυχίατρος, υπεύθυνος του Ιατρείου Φροντιστών ατόμων με άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ο κ. Κωστής Προύσκας, ψυχολόγος, Δρ. Γεροντολογίας, υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών & Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΦΗ Άκτιος, η κα. Ξανθή Αραμπατζή, νευροψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για άτομα με Άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο Παγκράτι, η κα Νικολέττα Γερονικόλα, νευροψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για άτομα με Άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στην Πανόρμου, η κα. Δρ. Αρετή Ευθυμίου, γνωστική ψυχολόγος, επιστημονικά Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στην Άρτα κι η κα. Ειρήνη Βαμβακάρη, κοινωνική λειτουργός, επιστημονικά Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στον Πειραιά.

 

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου εκπαίδευσης, οι νέοι εκπαιδευόμενοι, συμμετείχαν ενεργά θέτοντας ερωτήσεις τις οποίες απάντησαν οι ομιλητές.