Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιφέρεια υγείας με σύμμαχο την τεχνολογία και σύγχρονες ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως αυτή των ΚΕΠ Υγείας».
Τα ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, έλαβαν μέρος στο Συνέδριο Smart Cities – City Connect που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 25 Μαΐου 2022. Οι «έξυπνες» πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δήμων, των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν τις πόλεις του μέλλοντος, τις πόλεις που θα δραστηριοποιηθούν όλοι. Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Συνεδρίου Smart Cities – City Connect, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν καλές έξυπνες πρακτικές & λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και των επιχειρήσεων, την προσβασιμότητα των πολιτών στις υπηρεσίες και ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και οι νέες τεχνολογίες.
Τα ΚΕΠ Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο συντονιστή του προγράμματος υγιείς πόλεις, της Περιφέρειας Αττικής με την συμμετοχή του στο στρογγυλό τραπέζι της Ενότητας V «Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη & Επιχειρήσεων». Ο τίτλος της ομιλίας του κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλου ήταν «Δίκτυο Δημοτικών Κέντρων Πρόληψης για την Υγεία και Ψηφιακές Εφαρμογές» κατά την οποία ανέπτυξε τις δράσεις και τα προγράμματα του Δικτύου καθώς και τα οφέλη της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΚΕΠ Υγείας.
Ο Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε: Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ για 11 κύρια νοσήματα, για τα οποία η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σήμερα πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και λαμβάνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπενθύμιση για τον προσυμπτοματικό του έλεγχο».
Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.