Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης, η Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ΚΕΠ Υγείας και την πρόληψη σημαντικών παθήσεων, με την συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του Δήμου Μεταμόρφωσης και το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μεταμόρφωσης, την οποία παρακολούθησε πλήθος δημοτών. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης είναι μια νέα δημοτική δομή, η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013, που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Την ενημερωτική ημερίδα, προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Ηλιόπουλος Γεώργιος, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι δράσεις κοινωνικής πρόνοιας των δήμων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η παρουσίαση της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας, έγινε από την Ιατρό, εκπρόσωπο του Δικτύου Υγειών Πόλεων κυρία Κωνσταντία Σδράλια η οποία μίλησε για τα Πρωτόκολλα των Διαδικασιών Προληπτικής Ιατρικής προς τους πολίτες και για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών και συχνών νοσημάτων. Καθώς, επίσης, και για τη δυνατότητα που έχει ο Δημότης σε λίγο χρονικό διάστημα να ενημερώνεται μέσω ειδικού λογισμικού από τα ΚΕΠ Υγείας, για τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις:

  1. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΟΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ
  2. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  3. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  4. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
  5. ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
  6. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ – ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  7. ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Το άκρως επίκαιρο ζήτημα της πρόληψης του μελανώματος – κυρίως από την λαθεμένη και υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες – ήταν η θεματική ομιλία που φιλοξένησε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης. Η θεματική αναπτύχθηκε από την Δερματολόγο κυρία Φρίγκα Βασιλική, η οποία ενημέρωσε για τον καρκίνο του δέρματος και τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Χειμώνας Ευάγγελος και Χρονόπουλος Γεώργιος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής κυρία Ρούσου Ελένη και η Προϊσταμένη του τμήματος Προάσπισης και Προαγωγής Δημ. Υγείας κυρία Ντούρου Μαρία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι κύριοι Ράλλη Κυριακή και Θεοδώρου Ευφροσύνη, εκπρόσωποι των μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης και πολλά μέλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές, όπου επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, η σημασία της σωστής επικοινωνίας ασθενούς και ιατρού, αλλά και η υιοθέτηση καθημερινών πρακτικών πρόληψης, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η τακτική ήπια άσκηση.