Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Τα θεμέλια της Πρόληψης για όλους τους πολίτες θέτει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) Γιώργος Πατούλης εγκαινιάζοντας το πρώτο σε όλη την Ελλάδα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου τη Δευτέρα 12 Μαΐου και ωρα 11:00πμ, στην οδό Κηφισίας 108 στο Μαρούσι. Τον αγιασμό και τα εγκαίνια θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Το ΚΕΠ Yγείας του Δήμου Αμαρουσίου θα παρέχει τη δυνατότητα στους υγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν για την εξέταση του γενικού πληθυσμού για την ανίχνευση φαινομενικά «υγειών» πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν την υγεία τους και να λαμβάνουν πληροφορίες για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής του Αμαρουσίου. Η καινοτομία των ΚΕΠ Υγείας, που αφορά στη χάραξη στρατηγικής για την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμοθετήθηκε, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ.Πατούλη για πρώτη φορά μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης δηλώνει: «Τα ΚΕΠ Υγείας ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 από το Δήμο Αμαρουσίου. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου αποτελεί την κεντρική δομή όλης της Ελλάδας και ιδρύεται για να εξυπηρετήσει πρώτα και πάνω από όλα το μαρουσσιώτικο λαο. Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση του είναι η προληπτική ιατρική που θεσμοθετημένα αναλαμβάνει ο Δήμος Αμαρουσίου απέναντι στον πολίτη. Είναι πολύ σημαντικό να καλεί τηλεφωνικά ο Δήμος τον πολίτη και να τον ενημερώνει για τον έλεγχο της υγείας του, πριν καν προλάβει ο πολίτης να νοσήσει και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Αυτού του επιπέδου οι παροχές υγείας, θα γίνονται μέσα από ένα στανταρισμενο πλαίσιο διεθνών πρωτοκόλλων screening και προαγωγής υγείας, κάτι που αποτελούσε επι πολλά χρόνια για τη χωρα μας ένα όνειρο που σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου κάνει πράξη. Στόχος μας είναι, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να διαφυλάξουμε σε υψηλά επίπεδα τη Δημόσια Υγεία, διατηρώντας υγιή τον πολίτη. Είναι πάγια πεποίθησή μας, ότι η Υγεία πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη.»

Τα κύρια νοσήματα, για τα οποία θα αναλάβει το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα και δυο καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορούν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα, επιδημιολογικά, έχει ένα «κορυφωμα» εμφάνισης σε συγκεκριμένες ηλικίες, το φάσμα των οποίων θα ελέγξουμε για όλους τους πολίτες «υψηλού κινδύνου». Η διαδικασία αυτή, στο πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας, θα γίνεται μέσα από συγκεκριμένα αλγοριθμικά πρωτόκολλα παρακολούθησης προς τον τελικό αποκλεισμό ή την τελική ιατρική διάγνωση και επιβεβαίωση της νόσου στον at risk πληθυσμό.

Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι και θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος σε μια καθολική Πολιτική Πρόληψης, ισότιμη για όλους τους κατοίκους αυτής χώρας, μέσα από την οποία, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αποφυγή της νόσησης, είτε μέσα από προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης (π.χ. εμβολιασμούς) είτε μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και δευτερογενούς πρόληψης.