Γ. Πατούλης: «Προάγουμε τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας  καθώς  αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ισορροπημένη και παραγωγική καθημερινότητα».

To Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Αμπελόκηποι Μενεμένης, Διδυμοτείχου, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Πύδνας Κολινδρού και Φλώρινας, διοργάνωσε στις 23/03/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρεις ενότητες ομιλιών.

Στις 23/03/2021 πραγματοποιήθηκε η 2η ενότητα θέμα:

  • Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη : Κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση  και συννοσηρότητα

Ενώ τις 30/03/2021 θα διεξαχθεί η 3η ενότητα με θέμα: Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών

Ομιλήτρια της Δράσης είναι η Ψυχολόγος κα Σμαράγδα Χρηστάκη.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η εποχή της Πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών.»

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης δήλωσε «Η Πανδημία δημιούργησε κοσμογονικές ανατροπές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το καλοσκεφτούμε,  η μεγαλύτερη απειλή και ο πλέον επικίνδυνος εχθρός που «γέννησε» η COVID_19 εναντίον της κοινωνίας, είναι η κατάθλιψη, καθώς ένας άνθρωπος σε κατάθλιψη, είναι αδύνατο να διψά για ζωή, δημιουργία, στόχους και εξέλιξη. Η διασφάλιση της ψυχικής υγείας και η ψυχοκοινωνική στήριξη αποτελούν προτεραιότητα για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας. Συγχαίρω την πρωτοβουλία του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το σημερινό σεμινάριο. Τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, μέσω των διαδικτυακών εκδηλώσεων είναι απαραίτητα για τη διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιαννόγλου δήλωσε «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ένα άτομο είναι είτε ψυχικά άρρωστο είτε υγιές. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διατηρούν διαφορετικά επίπεδα ψυχικής υγείας.  Μπορούμε να θεωρήσουμε την ατομική ψυχική υγεία ως ένα σημείο  ισορροπίας μεταξύ ψυχικής υγείας και ασθένειας. Η σημερινή κατάσταση ενισχύει την μοναξιά και τη μοναχικότητα, συνεπώς θεωρηθείτε μια περίοδος γόνιμη για την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης».

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ στο ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λωλος δήλωσε «Είμαι περήφανος που το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας συμμετέχει στη δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη που διοργανώνει το  Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεδομένου ότι σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού,  έχουν αυξηθεί σημαντικά οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη. Μέσα από την ενημερωτική αυτή δράση θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία απέναντι σ’ αυτή την ασθένεια και να βοηθήσουμε στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.»

Ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης δήλωσε «Η κατάθλιψη, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π. Ο. Υ.), αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της επίσημης πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να σκύψουν με προσοχή πάνω στο πρόβλημα και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, να αναζητήσουν τις πλέον κατάλληλες λύσεις για τον σταδιακό απεγκλωβισμό των συνανθρώπων μας από την εν λόγω σύγχρονη μάστιγα. Ο Δήμος Καβάλας θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια συστηματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου»    

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανέλης δήλωσε «Η Δημιουργία του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στον Δήμο Καλαμαριάς αποδεικνύει ότι ο Δήμος στέκεται πραγματικά δίπλα στον πολίτη. Το γεγονός ότι προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας σε τόσο οικονομικά δύσκολες, για τους περισσότερους εποχές, το καθιστά έναν από τους στυλοβάτες της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμο μας.  Καλώ όλους τους δημότες μας να εγγραφούν στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Καλαμαριάς, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση όλων των παροχών που αφορούν την υγεία τους.»    

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης δήλωσε «Ο Δήμος Παύλου Μελά μέσω του ΚΕΠ Υγείας στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη. Δίπλα στους συνανθρώπους μας, απέναντι όμως από την ασθένεια, που τείνει να μετατραπεί από ψυχική νόσο σε μάστιγα της εποχής μας. Μέσα από δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και πρωτοβάθμιου προσυμπτωματικού ελέγχου στεκόμαστε, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του διαδικτύου, υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτει στη δια ζώσης επικοινωνία η παγκόσμια πανδημία.»    

Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Αναστάσιος Μανώλας δήλωσε «Παράλληλα με την σημαντική πρόοδο που παρατηρήθηκε σε πολλούς τομείς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις οι κοινωνικές σχέσεις μειώθηκαν. Παρατηρήθηκε μία «κοινωνική μοναξιά». Η οικονομική κρίση που μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε αρκετά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, μία μερίδα από τους οποίους παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης. Το πρόβλημα μεγεθύνθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσεως που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θερμά συγχαρητήρια στο ΕΔΔΥΠΠΥ που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας. Ευχαριστώ θερμά όσες και όσους συνέβαλαν στην όλη διοργάνωση».      

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλειος Γιαννάκης  δήλωσε «Ο Δήμος Φλώρινας, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, και με τη δομή του ΚΕΠ Υγείας που διαθέτει, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών για επίκαιρα ζητήματα της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, συμμετέχουμε στο διαδικτυακό σεμινάριο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Κατάθλιψη και είμαι σίγουρος πως τα πορίσματα του σεμιναρίου θα αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμα.»    

Ο κ. Παπαδήμας Αναστάσιος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας Αμπελοκήπων-Μενεμένης τονίζει ότι «ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Με τις κοινωνικοπρονοιακές του δομές στηρίζει με κάθε τρόπο άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω κατάθλιψης. Κατανοώντας την αξία της ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας, συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης που οργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων».

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν η κ. Στέλλα Θεοδοσίου Ζυγογιαννη, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Δήμου Διδυμοτείχου και η κ. Χαρά Αμανατίδου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Παύλου Μελά. Καθώς και η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».