7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Συμμετοχή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο 7Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος

Γ. Πατούλης: «Συμβάλλουμε με επιστημονικούς φορείς για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του μελανώματος»

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε 7-9 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα και απευθυνόταν σε γιατρούς.  Συνεχίζοντας την πετυχημένη παράδοση των προηγούμενων επιστημονικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, διοργανώθηκε Επιστημονική Εκδήλωση, που στόχο είχε την διαρκή, ποιοτική ενημέρωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών, νοσηλευτών και επιστημόνων που ασχολούνται ή εξειδικεύονται στην έρευνα και αντιμετώπιση του μελανώματος. Στο Συνέδριο συζητήθηκαν  από καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του μελανώματος.

 

Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και εταιρειών με την Τοπική αυτοδιοίκηση όσο αφορά την αγωγή υγείας, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού τόνισε η κυρία Νταίζη Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις  στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Δίκτυα Υγιών Πόλεων καθώς και Την αναγκαιότητα ύπαρξης μετρήσεων καθώς δεν γνωρίζουμε τους αριθμούς των ασθενών ούτε το μέγεθος του προβλήματος. Η κυρία Παπαθανασοπούλου εξήγησε  ότι το Δίκτυο έχει την δυνατότητα να συνδράμει με δύο τρόπους: α. Την επέκταση των Προφίλ Υγείας μέσω των οποίων αποτυπώνεται με  έρευνα η κατάσταση υγείας του πληθυσμού και β. μέσω των ΚΕΠ Υγείας όπου το Μελάνωμα αποτελεί ένα από τα 8  θανάσιμα νοσήματα  τα οποία έχουν προγραμματιστεί να  καταγράφονται μέσω του λογισμικού τους, σε απόλυτους αριθμούς.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και νέος Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε σχετικά: «Η πρόληψη και η προαγωγή της Υγείας αποτελούν τη βασική φιλοσοφία και τον πυρήνα όλων των προγραμμάτων του Δικτύου. Ένα από τα νοσήματα που καλύπτονται με προσυμπτωματικό έλεγχο είναι το μελάνωμα για το οποίο δίνονται κατευθύνσεις για την έγκαιρη διάγνωσή  του σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήδη μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα 2.508 συμπολίτες μας και συνεχίζουμε σε συνεργασία με τους Δήμους-μέλη για τη μεγιστοποίηση των προληπτικών δράσεων του πληθυσμού με ενημερωτικές εκδηλώσεις και εξετάσεις».

 

 

Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα των: Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Αισθητικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής και Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.