Η τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, με ιδικά σχεδιασμένο λογισμικό, συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας των δημότων.

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Με θέμα τις «Καινοτόμες λύσεις και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση» πραγματοποιήθηκε το την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο «Elite», στην Καλαμάτα, το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Ιατρικό Συνέδριο.

Το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Ιατρικό Συνέδριο διοργανώθηκε από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ομπρέλα, νευροεπιστήμη και ψυχική υγεία» (www.obrela.gr), την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιουνίου, με την επιστημονική στήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις από τεχνολογικές επιστήμες που αποτελούν το αντίβαρο στις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην υγεία. Συζητήθηκαν καινοτόμες ιδέες, εφαρμογές, θεραπείες, υπηρεσίες, επικοινωνίες, συσκευές και φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στους τομείς ενημέρωσης, έρευνας, εκπαίδευσης, διάγνωσης και θεραπείας. Στα πλαίσια αυτά, ειδικοί από όλους τους χώρους της ιατρικής, της νευροεπιστήμης, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, καθώς και επιστήμονες από τους χώρους των οικονομικών, της υγείας και των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας της πληροφορίας παρουσίασαν νεότερες εξελίξεις που σχετίζονται με τον ευρύ τομέα της υγείας.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, Ψυχίατρο MD, με ομιλία «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ: Ένας Καινοτόμος Θεσμός του Δήμου για την Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας» στην στρογγυλή τράπεζα «Προαγωγής της Υγείας, Συναπόφαση στην Θεραπεία και Εξυπηρέτηση Ασθενών». Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση όλων των πολιτών μέσω της διοργάνωσης προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αλλά και στα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και κατάθλιψη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε «Συγχαίρουμε τους διοργανωτές και τους ομιλητές του συνεδρίου για τις παρουσιάσεις τους καθώς η συνεισφορά τους στην ανεύρεση τόσο διαγνωστικών, όσο και θεραπευτικών λύσεων στην ιατρική είναι σημαντική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης και των Προληπτικών Κέντρων Υγείας (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ) καθώς με την υποστήριξη σύγχρονου λογισμικού οι δημότες ενημερώνονται για τα προληπτικά πρωτόκολλα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σχετικά με τα 8 νοσήματα του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, καθώς και για την επανεξέταση τους με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, στη άμεση επικοινωνία και πληροφόρηση της πρόληψης.»