Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016, στο ΚΑΠΗ Λαυρίου, η Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα:

“ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ”
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

που διοργανώθηκε από το Ν.Π.Δ.Δ. “ΚΕΦΑΛΟΣ” του Δήμου Λαυρεωτικής και το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου μας.

Η ομιλήτρια της Ημερίδας, Ιατρός – Πνευμονολόγος κα Μιχαηλίδου Μακρίνα, αναφέρθηκε σε δύο βασικές παθήσεις των πνευμόνων

  1. Tη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και
  2. Tο Βρογχικό Άσθμα

Αφού ανέλυσε λεπτομερώς τη νόσο “ΧΑΠ” και τους τρόπους αντιμετώπισης της, τόνισε ιδιαίτερα, την επικινδυνότητα του καπνίσματος, το οποίο ευθύνεται για την εκδήλωση της νόσου και η οποία μέχρι το 1990 ήταν η 6η αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ μέχρι το 2020, θα έχει γίνει η 3η αιτία θανάτου. Η γιατρός ανέφερε ότι κοινό σημείο για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου ΧΑΠ, είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Επίσης τόνισε τη σημαντικότητα της σπιρομέτρησης, για την έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ.

Στη συνέχεια η γιατρός αναφέρθηκε στο Βρογχικό άσθμα (εξωγενές και ενδογενές), στις αιτίες που το προκαλούν και στις μεθόδους θεραπείας του. Επισήμανε τα λάθη που γίνονται όσων αφορά στις θεραπείες, που είτε διακόπτονται από τον ασθενή, είτε οι ασθενείς κάνουν κακή χρήση φαρμάκων, όπως για παράδειγμα, δεν τηρούν τις δοσολογίες.

Τόνισε ιδιαίτερα, ότι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει βρογχικό άσθμα, είναι ικανότατος να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής, χωρίς κανένα πρόβλημα αρκεί να τηρεί σωστά τη θεραπεία του και να αποφεύγει τις αιτίες των αλλεργιών του.

Στη συνέχεια της Ημερίδας, ακολούθησαν ερωτήσεις δημοτών που αφορούσαν κυρίως το θέμα του καπνίσματος. Η γιατρός εξήγησε ότι βασική αρχή για τη διακοπή του καπνίσματος, είναι η θέληση του καπνιστή και ότι υπάρχουν θεραπείες και βοηθήματα, που μπορούν ν΄αντιμετωπίσουν το στερητικό σύνδρομο (εφ’ όσον παρουσιαστεί).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης, σε δεκάδες δημότες που παραβρέθηκαν στην Ημερίδα.