Γ. Πατούλης: «Προάγουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού προκειμένου η κατάθλιψη να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τους Δήμους Αγρίνιο,  Βέροια, Διρφύων Μεσσαπίων, Λαμιέων, Λευκάδα, Λοκρών, Μεσσήνης, Μήλου, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου, Τεμπών και Φαρσάλων διοργάνωσε στις 13/04/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρεις ενότητες ομιλιών. Στις 13/04/2021 πραγματοποιήθηκε η 2η ενότητα με θέμα:

-Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19

Και στις 20/04/2021 θα διεξαχθεί η 3η ενότητα με θέμα: Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών.

Ομιλήτρια της Δράσης είναι η Ψυχολόγος κα Σμαράγδα Χρηστάκη.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η έγκαιρη  ανίχνευση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είναι βασική προϋπόθεση για μια ισορροπημένη και παραγωγική καθημερινότητα».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιος δήλωσε «Η κατάθλιψη επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες. Μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ανικανότητας επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση του ατόμου, τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την σωματική του υγεία και την λειτουργικότητα του στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και την εργασία. Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί θα συμβάλει στον περιορισμό του στίγματος και των προκαταλήψεων που συνδέονται με αυτήν και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αναζητήσουν βοήθεια. Η ευαισθητοποίηση και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα θετικής πρόβλεψης της ασθένειας»

Ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης Κωνσταντίνος δήλωσε «Οι τελευταίοι μήνες ήταν κάτι παραπάνω από εξαντλητικοί και για την ψυχολογία μας. Και παρότι τα ελπιδοφόρα νέα από το μέτωπο των εμβολίων δείχνουν ότι υπάρχει φως στο τούνελ, η έξοδος από αυτό δεν παύει να είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το στρες έχει «φωλιάσει» λίγο έως πολύ στην καθημερινότητά μας. Σε εκάποια άτομα οδήγησε σε κατάθλιψη.Το ζητούμενο δεν είναι να κλείσουμε τα μάτια μας στην αρνητική ψυχολογία, αλλά να επιζητήσουμε τρόπους ώστε οι ψυχολογικές μεταπτώσεις να μην είναι τόσο έντονες και η αντιμετώπιση των προκλήσεων να γίνεται με μεγαλύτερη ευελιξία. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τις ενημερωτικές δράσεις με στήριγμα το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!»

Ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Ψαθας Γεώργιος δήλωσε «Με γνώμονα την διατήρηση και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των δημοτών μας ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων  και το ΚΕΠ Υγείας στηρίζει όλες τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η πρόληψη στα θέματα τής ψυχικής αλλά και της σωματικής υγείας να πάρουν το ρόλο του πρωταγωνιστή στη ζωή και αποτελέσουν αξίες αναλλοίωτες και αναντικατάστατες. Να ευχαριστήσω το πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Πατούλη και όλους τους συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία και στήριξη στην επίτευξη του κοινού μας στόχου που είναι η προάσπισης της υγείας των συνδημοτών μας»

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Καραϊσκος Ευθύμιος δήλωσε «Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο λόγω του κορωνοϊού, άλλαξαν στο μέγιστο βαθμό τους τρόπους επικοινωνίας που όλοι γνωρίζαμε με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ποιότητα της ζωής μας αλλά και της ψυχικής μας υγείας. Εν μέσω πανδημίας κρίνεται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η ενημέρωση,η πρόληψη και η αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός Χαράλαμπος δήλωσε «Στις δύσκολες και  πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας το τελευταίο διάστημα εν μέσω της πανδημίας οφείλουμε να προάγουμε και να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, τονίζοντας την αξία της πρόληψης. Ο  φόβος, το άγχος, οι οικονομικές συνέπειες, η απομόνωση και  οι περιορισμοί των επαφών μας, των  εγκάρδιων συναναστροφών μας με αγκαλιές και  χειραψίες, έχουν  οδηγήσει αρκετούς συμπολίτες μας   σε κατάθλιψη ή επιβαρύνουν όσους έχουν ήδη συμπτώματα. Λόγω της πανδημίας covid 19, η κατάθλιψη έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ την ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες καθώς και την  έγκαιρη διάγνωση  της νόσου. Ο Δήμος μας θα συνεχίσει με ανάλογες δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.»

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Ζεκεντές  Αθανάσιος δήλωσε «Η κατάθλιψη είναι μια μορφή ψυχιατρικής διαταραχής, προσωρινής ή χρόνιας, η οποία προκαλεί θλίψη, ακεφιά, απόγνωση, απογοήτευση ή εγκατάλειψη. Η σημερινή υγειονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας του Covid – 19 που ακολούθησε την πολύχρονη οικονομική κρίση προκαλεί αύξηση των περιστατικών και της έντασης των καταθλιπτικών διαταραχών. Συγχαίρω το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας για την πρωτοβουλία να αναδείξει, ειδικά την περίοδο αυτή, το συγκεκριμένο θέμα. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λοκρών σταθερά επιδιώκει να προβάλει ανάλογα ζητήματα και στηρίζει τους ανθρώπους οι οποίοι χρήζουν αντίστοιχης μέριμνας».

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Αθανασόπουλος Γεώργιος δήλωσε ««Μέσα από αυτή τη διαδικτυακή δράση, μάθαμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάθλιψη.

Γίναμε πιο σοφοί ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε σημάδια στους εαυτούς μας και στα κοντινά μας πρόσωπα  και να λειτουργήσουμε προληπτικά σε ότι ταλαιπωρεί την ψυχική μας υγεία. Η συμμετοχή μας στην ενημέρωση, μέσω της διευκόλυνσης που μας παρέχεται με τη διαδικτυακή σύνδεση άρα και της ασφαλούς παρακολούθησης, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Μικέλης Εμμανουήλ δήλωσε «Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Μικέλης Εμμανουήλ δήλωσε: Στον τομέα της υγείας η πρόληψη σώζει. Αυτό αφορά και τη σωματική και τη ψυχική υγεία. Ειδικά η κατάθλιψη είναι μία νόσος που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν μιλήσεις για αυτό. Σε αυτή τη κατεύθυνση , τέτοιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα τη πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποκτούν ιδιαίτερη αξία

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ.  Νασίκας Δημήτριος δήλωσε «Αποτελώντας μια σημαντική δομή και ένα χρήσιμο «εργαλείο», το ΚΕΠ Υγείας συμβάλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών κάθε δήμου σχετικά με την πρόληψη της σωματικής και ψυχικής υγείας, προωθώντας δράσεις, προγράμματα και εκδηλώσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένα νοσήματα. Η παρούσα δράση για την Κατάθλιψη είναι μια πρωτοβουλία που συνάδει άμεσα με την γενικότερη κατάσταση που βιώνουμε, ως μια από τις επιπτώσεις που  παρατηρούνται στους πολίτες. Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε εδώ και ένα έτος, έχει επιδεινώσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων και είναι σημαντικό όχι μόνο να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και να στηρίξουμε έμπρακτα τους γύρω μας, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν αλώβητοι μία τέτοιου είδους δύσκολη κατάσταση.»

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ.  Μανώλης Γεώργιος δήλωσε «Κατάθλιψη, ένας όρος που αφορά τη ψυχική υγεία του ανθρώπου και είναι περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ. Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, έχει συντελέσει στην εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση του συμπτώματος της κατάθλιψης.

Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία των ΚΕΠ Υγείας για την οργάνωση της δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών μας για την κατάθλιψη. Ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους, ως δήμαρχος Τεμπών, είναι η βελτίωση της ζωής και της υγείας του κάθε δημότη. Εύχομαι η συγκεκριμένη δράση να βοηθήσει  όλους όσους μπορεί να αντιμετωπίζουν συμπτώματα θλίψης, άγχους και μειωμένης διάθεσης.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκιόγλου Ιορδάνης δήλωσε «Ο δήμος Φαρσάλων βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους δημότες για θέματα υγείας και εργάζεται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η σωματική και ψυχική υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό, το οποίο πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού.»

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν o Πολιτικός Εκπρόσωπος στο ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Βέροιας, Χειρουργός Ουρολόγος κ. Ρίζος Κωνσταντίνος και η συντονίστρια των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρήγα Φεραίου κα. Αντωνία Χασιώτη. Καθώς και η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».