Γ. Πατούλης: “ Η επιστήμη της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων είναι απαραίτητη για την μείωση της αβεβαιότητας και ανασφάλειας εντός των πόλεων μας”

Το ΕΔΔΥΠΠΥ συμμετείχε ως συνεργαζόμενος φορέας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του Ι.Σ.Α και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε σε συνδυασμό με την πανδημία που έχουν δοκιμάσει τον πλανήτη τα τελευταία έτη έχει βαρύ αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή. Επίσης ανάγκασε πολιτικά συστήματα να συνειδητοποιήσουν με τον πιο αιφνίδιο τρόπο ότι δεν μπορούν να αποφύγουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, με εκπληκτική συχνότητα ενώ δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας στις κοινωνίες, που έχει αποδείξει ότι η διαχείριση τους δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από υλικοτεχνικά μέσα. Η επικοινωνία κατά την διάρκεια μιας κρίσης είναι απαραίτητος πυλώνας για την άμεση ανταπόκριση του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, παράλληλα έχει ως καθήκον να ενημερώσει τον πολίτη αλλά και τον πολιτικό μέσω αυτής της επιστήμης να ανταπεξέλθει σε κάθε κρίση. Μέσω της πρόληψης και της  μελέτης μπορούν να προβλεφθούν  την πρόβλεψη οι κίνδυνοι με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι από τις πρώτες ημέρες του COVΙD19, δημιουργήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

με εθελοντές ιατρούς και συναδέλφους που συνεργάστηκαν ,όπως επίσης και το  τηλεφωνικό κέντρο 1110, το οποίο απετέλεσε τον κορμό της αντιμετώπισης των προβλημάτων, που αναπτύχθηκαν στην κοινωνία μας τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στο Συνέδριο εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν θεματολογίες, οι οποίες αφορούσαν  καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων, όπως είναι το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές, η τρομοκρατία, η επιρροή της κοινωνικοοικονομικής διάστασης στην περιοχή της Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων.