Το Φεβρουάριο, Δήμοι-μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων συμμετείχαν στο Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών του ΚΕΠ Υγείας. Αναλυτικά συμμετείχαν οι Δήμοι Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων, Αθηναίων, Αγ. Βαρβάρα, Ιλίου, Αχαρνών, Ηρακλείου Αττικής και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 74 γυναίκες.

Οι μαστογραφίες διεξήχθησαν όπως κάθε φορά στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού» στην οδό Τίρυνθας 2 στα Άνω Πατήσια σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο. Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας τον καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια του και επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες. Απευθύνεται σε γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η εξέταση γίνεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9πμ, ενώ για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες ενημερώνονται γραπτώς σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μετά τη μαστογραφία. Τονίζεται δε, ότι δεν απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν στο πλαίσιο της πρόληψης εξασφαλίζοντας έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική»