Γ.Πατούλης: « Με αφορμή τον Σεπτέμβριο ως παγκόσμιο μήνα Alzheimer τιμάμε τους ανθρώπους που πάσχουν από Άνοια, αλλά και τους φροντιστές τους, που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κάνουν πιο βιώσιμη τη ζωή των νοσούντων»

 

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, στα πλαίσια της συνεργασίας με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρευρέθηκε  στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer. Στην εκδήλωση έγινε η προβολή της Οσκαρικής ταινίας «Ο Πατέρας» με τον Άντονι Χόπκινς στο ρόλο ενός ατόμου με άνοια.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Δρ. Παρασκευή Σακκά, που έκανε αναφορά για την Άνοια στον Ελλαδικό χώρο όσο και παγκοσμίως. Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο. Αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται μια πάθηση που αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και επεσήμανε ότι  η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, δίνει μια ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας μπροστά σε ένα πρόβλημα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ έκανε αναφορά και για τους φροντιστές που καλούνται σε αυτές τις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες να στηρίξουν τα οικεία τους πρόσωπα.

 

Η Υφυπουργός Υγείας  κ. Ζωή Ράπτη, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε πως η ίδρυση δομών για τους ασθενείς που πάσχουν από Άνοια, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας. Επιπρόσθετα επισήμανε ότι στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος των φροντιστών οι οποίοι επιβαρύνονται συναισθηματικά και ψυχολογικά λόγω του εγκλεισμού.

 

Ο Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι από το 2018 το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συμπαραστέκεται με όλα τα μέσα που διαθέτει στους ηλικιωμένους που πάσχουν από Άνοια, αλλά και στους φροντιστές τους, παρέχοντας πολύτιμη στήριξη μέσα από τους 94 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια των  ΟΤΑ-μελών του Δικτύου Πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και μια σύντομη παρουσίαση του συλλογικού τόμου: «Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη: Η πολυδιάστατη απειλή της νόσου Αλτσχάιμερ στον 21ο αιώνα», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, υπό την επιστημονική επιμέλεια των Γιάννη Σωτηρόπουλου και Χριστίνας Δάλλα.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο έμπειρος δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Τάκης.