Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Σερρών, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» που διοργάνωσε το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Σερρών και Φαρμακευτικό Σύλλογο  Σερρών.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ημερίδες ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής. Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Pfizer.

H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Πολιτισμού  κα Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της λήψης αντιβιοτικών, καθώς και του εμβολιασμού, οφείλει να  μας απασχολήσει και αφορά όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Συχνά μας προβληματίζει η αναγκαιότητά τους ή όχι. Η αποχή από τη χρήση τους έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και οι αντιδράσεις είναι πολλές. Για αυτό το σοβαρό θέμα, έχουμε κοντά μας σήμερα εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μας διαφωτίσουν, προσφέροντάς μας απαντήσεις σε εύλογους προβληματισμούς. Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους επιστήμονες που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους».

Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ  προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.

Η κα. Κυριακή  Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. Στη συνέχεια, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών. Ακολούθησε ομιλία σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τις λοιμώξεις: Εμβόλια & μέτρα υγιεινής.

Τέλος, η κα Κανελλακοπούλου, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ι. Μπουλντούμη.

Η κα Παπαθανασοπούλου μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής,  «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά σημαντικός, ως προς την διαμόρφωση μιας ορθής στάσης των παιδιών μας απέναντι στην σωστή χρήση των αντιβιοτικών».

Η κα. Παπαθανασοπούλου έδωσε επίσης στους εκπαιδευτικούς κατευθύνσεις σχετικά με την αξιοποίηση του υλικού που έλαβαν.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς  την οποία συντόνισε η κα Σελβίρα Ταλιουρίδου.

Το «παρών» έδωσαν ο  Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης και νυν Πρόεδρος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. κ. Ιωάννης Μωυσιάδης ο πρόεδρος  Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ο πρόεδρος  του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών, ο κ. Νικόλαος Φρυδάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, κ. Αναστάσιος Ρόντσης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, κ. Νίκος Φαρμάκης, ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου, κ. Πεγίδης Παναγιώτης, η Δ/ντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Σερρών, ο κ. Θεόδωρος Αραμπατζής, ο κ. Βασίλης Παπαβασιλείου, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Σερρών, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Σερρών και πλήθος κόσμου