Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ ημερίδες  ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής. Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Pfizer.

H Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Διατηρητέων Κτιρίων της Κεντρικής Πλατείας των Ψαχνών και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κος  Γεώργιος Ψαθάς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατάχρηση αντιβιώσεων αποτελεί συνήθη πρακτική στις μέρες μας γεγονός που οδηγεί σε επιβάρυνση του οργανισμού με φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε. Από την άλλη ,παρατηρείται το φαινόμενο της αποχής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει . Για αυτό το σοβαρό θέμα, έχουμε κοντά μας σήμερα εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μας διαφωτίσουν, προσφέροντάς μας απαντήσεις σε εύλογους προβληματισμούς. Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους επιστήμονες που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους».

Η κα Σοφία Αφένδρα Ιατρός και Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Υγείας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμά της τόνισε τη σημαντικότητα της ημερίδας τοποθετώντας στο επίκεντρο την σωστή ενημέρωση για αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών , με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ  προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας. Στη συνέχεια, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug». Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους χρησιμοποιώντας και το υλικό που παρουσιάστηκε με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών.

Ο κος  Αθανάσιος Σκουτέλης,  Διευθυντής Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ  μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. Ακολούθησε ομιλία σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τις λοιμώξεις: Εμβόλια & μέτρα υγιεινής. Τέλος, ο κος Σκουτέλης, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ι. Μπουλντούμη.

Η κα. Παπαθανασοπούλου μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής : «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών συμβάλλει  καθοριστικά στη διαμόρφωση ορθής στάσης  των παιδιών μας απέναντι  στην ορθή χρήση αντιβιοτικών, στην αποφυγή υπερ κατανάλωσής τους,  και στην αξία της  εμβολιαστικής  τους κάλυψης ». Η κα. Παπαθανασοπούλου έδωσε επίσης στους εκπαιδευτικούς κατευθύνσεις σχετικά με την αξιοποίηση του υλικού που έλαβαν.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς, o  Αντιδήμαρχος κος Γιαννούτσος Δημήτριος, η Πρόεδρος της ΔΙΚΑΔΗΜΕ κα Μύταλα Ευαγγελία, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Βασιλείου Μαρία, η Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων κα Μεγάλου Αικατερίνη, η Δημοτική Σύμβουλος Καρύστου και μέλος του Δ.Σ του ΕΔΔΥΠΠΥ  κα Βερούχη Μαρία, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ψαχνών κος Καλαβρής Μιχάλης,η Ταμίας και η  Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας κα Εριφύλη Βουγιούκα και κα Έφη Βαρβάρου, Διευθυντές, Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και πλήθος κόσμου.