Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν οι δημότες του Δήμου Λαυρεωτικής, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε απ’ το Δήμο Λαυρεωτικής το ΝΠΔΔ “ΚΕΦΑΛΟΣ”, και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών-ΠΓΝ «Αττικόν» (Διευθυντής Καθηγητής Νικόλαος Παπαντωνίου), στα πλαίσια της εθελοντικής-κοινωνικής δράσης σπουδαστών και διδασκόντων του Προγράμματος.

Την Ημερίδα προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Αναστάσιος Αντωνίου, εκπροσωπώντας τον Δήμο Λαυρεωτικής και το Ν.Π.Δ.Δ. “ΚΕΦΑΛΟΣ”, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ιατρούς για την προσφορά τους και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους. Η Ημερίδα περιελάμβανε έξι ιατρικά θέματα, τα οποία ανέλυσαν λεπτομερώς γιατροί από το Νοσοκομείο “Αττικόν”.

Πρώτο θέμα ήταν η “ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ”, την οποία παρουσίασε ο Ιατρός-Αγγειολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ¨Σωτηρία», κ. Ευάγγελος Δημακάκος.

Ο κ. Δημακάκος ανέλυσε τα συμπτώματα της πάθησης, τους παράγοντες κινδύνου και αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο είδη θεραπείας που υπάρχουν, τη συντηρητική και τη χειρουργική. Τόνισε την υψηλή σημασία που έχει για την πορεία της πάθησης ο σωστός τρόπος ζωής και η ιατρική παρακολούθηση του πάσχοντος.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος κ. Ρήγος Ιωάννης, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: “Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ” .

Με τον όρο εμμηνόπαυση είπε, εννοούμε την μείωση των οιστρογόνων και την σταδιακή απώλεια των ωοθυλακίων. Ο μέσος όρος ηλικίας που παρατηρείται η εμμηνόπαυση είναι το 51ο έτος της γυναίκας. Ο κ. Ρήγος αναφέρθηκε στην πορεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στα προβλήματα που δημιουργούνται στον οργανισμό και την καθημερινότητα της γυναίκας. Ανέλυσε επίσης το θέμα της οστεοπόρωσης που απασχολεί πολλές γυναίκες και που αρκετές δεν το γνωρίζουν ότι πάσχουν, ωσότου κάνουν μέτρηση οστικής μάζας. Ανέφερε τρόπους πρόληψης και θεραπείας και τόνισε τη σημασία της άσκησης. Σωστή διατροφή, αποφυγή καπνίσματος και περπάτημα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή της γυναίκας κατέληξε.

Επόμενο θέμα της Ημερίδας ήταν η “ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ”.

Ο κ. Γραμματικάκης Ιωάννης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Α΄ της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΠΓΝ «Αττικόν», ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναφορά στην μυθολογία και στην τέχνη, σχετικά με την αξία που απέδιδαν οι πρόγονοι μας στους μαστούς και τον θηλασμό. Ανέλυσε τις κακοήθεις και καλοήθεις παθήσεις του μαστού και τόνισε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Στατιστικά η ηλικία των γυναικών που εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του μαστού, είναι η δεκαετία 45 – 55. Ο κ. Γραμματικάκης παρουσίασε εκτενώς τρόπους πρόληψης της νόσου, δίνοντας έμφαση στον τρόπο ζωής των γυναικών, ειδικότερα στην υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση καθώς και στις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτικά διαστήματα (κλινική εξέταση, μαστογραφία κ.τ.λ.)

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του θέματος “ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ”, από τις Μαίες και Μεταπτυχιακές Σπουδάστριες του Προγράμματος, κυρίες Ξανθοπούλου Θεοδώρα και Χρονοπούλου Μαρία και τον ειδικ/νο Ιατρό της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΠΓΝ «Αττικόν», κ. Μαρουδιά Γεώργιο.

Ανέφεραν ότι ο καρκίνος της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης, καρκίνος στον κόσμο και επίσης ενημέρωσαν για τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) και τον εμβολιασμό κατά του ιού, ο οποίος πρέπει απαραίτητα να γίνεται για προληπτικούς λόγους, χωρίς φόβο και ανασφάλεια.

Οι γιατροί τόνισαν κι εδώ τη σημασία της πρόληψης και της επαναληπτικής εξέτασης του test-pap, που πρέπει να γίνεται την 8η με 10η μέρα, του κύκλου της γυναίκας. Απάντησαν σε ερωτήσεις δημοτών, εκ των οποίων ότι το test-pap, μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εφόσον η υγεία της γυναίκας είναι καλή.

Επόμενο θέμα ήταν η “ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ”, που μας ανέλυσε λεπτομερώς η Ιατρός Καρδιολόγος κα Κόνιαρη Κατερίνα, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτιδα της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΠΓΝ «Αττικόν». Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρούνται η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Ανέφερε τα είδη των παθήσεων, τα συμπτώματα τους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Επισήμανε την αξία της πρόληψης προς αποφυγή σχηματισμού θρομβώσεων, τονίζοντας κι εδώ το σωστό τρόπο ζωής. Η κα Κόνιαρη επεκτάθηκε και σε συναφή θέματα που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η χοληστερόλη, ο διαβήτης και η αρτηριακή πίεση. Επίσης αναφέρθηκε σε θέματα παχυσαρκίας και καπνίσματος, που επηρεάζουν κι αυτά σοβαρά την υγεία της καρδιάς μας. Τελειώνοντας η γιατρός τόνισε την αξία της μεσογειακής διατροφής και προέτρεψε τους δημότες να περπατούν έστω 30 λεπτά καθημερινά, να ελέγχουν το άγχος τους και όλοι μετά την ηλικία των σαράντα ετών να κάνουν οπωσδήποτε ένα check-up (προληπτικό έλεγχο), ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της υγείας τους και σημείο αναφοράς για συγκρίσεις τιμών στο μέλλον.

Τελευταίο θέμα της Ημερίδας ήταν η “ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ”. Ο Ιατρός-Καρδιολόγος κ. Βολτυράκης Ευάγγελος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΠΓΝ «Αττικόν», μας παρουσίασε τρόπους παροχής βοήθειας, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Ο γιατρός τόνισε ότι πρέπει να προσεγγίζουμε πάντα με ασφάλεια το ανήμπορο άτομο και αφού καλέσουμε βοήθεια, να εφαρμόζουμε συμπιέσεις στο στήθος και τεχνητές αναπνοές. Επίσης έκανε αναφορά στον αυτόματο απινιδωτή, ένα ιατρικό μηχάνημα, που επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία του πάσχοντος.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ Ιατρών και δημοτών και με διανομή έντυπου υλικού στους δημότες. Στη συνέχεια ο κ. Γραμματικάκης Ιωάννης, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. “ΚΕΦΑΛΟΣ” κα Δήμητρα Πάλλη και τους συντελεστές, που διοργάνωσαν μια τόσο σημαντική για τη δημόσια υγεία, ενημερωτική Ημερίδα, καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους.

Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες Ημερίδες, προκειμένου όλο και περισσότεροι δημότες, να έχουν σωστή πληροφόρηση για ιατρικά θέματα, ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της προληπτικής ιατρικής στη ζωή τους.