Γ. Πατούλης: «Η ενημέρωση για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και της προφύλαξης κατά των λοιμώξεων αποτελεί κύριο μέλημα του Δικτύου»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια», για το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Το ΕΔΔΥΠΠΥ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, τη Διεύθυνση Παιδείας & Βρεφ/κών Σταθμών, τις Σχολικές Επιτροπές και την Ένωση Γονέων του Δήμου, διοργάνωσαν Ημερίδα που σκοπό είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής αλλά και γονέων, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τη σημασία των εμβολίων. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά στα πλαίσια μίας Πανελλήνιας Εκστρατείας, υπό τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδες ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής.

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: “Έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προαγωγή της υγείας των πολιτών και την ευημερία της πόλης μας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διατομεακές δράσεις για την πρόληψη της υγείας. Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη, αφενός τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας και της επίκαιρης διενέργειας των εμβολιασμών και αφετέρου με δεδομένο ότι στη χώρα μας γίνεται υπερκατανάλωση και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, έχουμε χρέος μας να ενημερώσουμε την νέα γενιά και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για τους πολίτες μας”.

Η ομιλία της κας. Λαμπρινής Γαλανή, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπλ. Διευθύντρια 1ης Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», βασίστηκε στην ενημέρωση της προφύλαξης κατά των λοιμώξεων, μέσω των εμβολίων αλλά και των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στα αντιβιοτικά και στις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

Στη συνέχεια η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και στελέχη του Δήμου. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στόχος του Δικτύου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών μέσω δράσεων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη μας. Τέλος, η κα Μαρία Αϊδίνη αναφέρθηκε στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, τη νέα Δημοτική Δομή που αποτελούν έναν κεντρικό θεσμό συντονισμού για το δημότη, σε όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική και Προαγωγή Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη λήψη αντιβιοτικών, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, συνεχίζουμε την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια με σκοπό την ενημέρωση του νεανικού πληθυσμού μέσω των εκπαιδευτικών και των γονέων. Μέλημά μας η ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών μας, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς».