Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της υγείας των δημοτών

Γ. Πατούλης

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Τεμπών, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ. Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Τεμπών θα στεγάζεται στο χώρο όπου είναι το περιφερειακό ιατρείο Μακρυχωρίου. Πρόκειται για μια νέα πρωτοπόρα δομή, η οποία έχει σκοπό να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία πλήθους κόσμου από τον Δήμαρχο Τεμπών, κ. Κώστα Κολλάτο και την Δημοτική Σύμβουλο κα. Γεωργία Τσιόπα.

Ο Δημάρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος κατά την ομιλία του τόνισε:
«Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της Υγείας των Δημοτών. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα να προλαμβάνονται αυτά τα νοσήματα πριν χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή άλλωστε είναι και η αξία της πρόληψης. Ο θεσμός των ΚΕΠ υγείας αφορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και φροντίδας για τον πολίτη που θα κάνει την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητα ζωής.»

Από την πλευρά της η κα Γεωργία Τσιόπα εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του ΚΕΠ Υγείας μίλησε για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ανέφερε ότι: «Το ΚΕΠ Υγείας ευαισθητοποιεί το κοινό και προτείνει προσυμπτωματικούς ελέγχους σε φαινομενικά υγιείς κατοίκους σύμφωνα με τις αρχές του ΠΟΥ.»

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων μετέφερε τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Το ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό. Θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας του Δήμου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών».

Μέσα από τη δομή αυτή οι δημότες, με βάση διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα, θα ενημερώνονται σε σχέση με την ηλικία, το φύλλο, και το οικογενειακό ιστορικό για τις προληπτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν. Μέσα από ένα εξειδικευμένο ιατρικό λογισμικό, ο κάθε δημότης που συμμετέχει στο πρόγραμμα ενημερώνεται από υπαλλήλους του ΚΕΠ Υγείας για τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να επαναλάβει την προληπτική εξέταση.

Σημειώνεται ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Νίκος Λιούπας, ο υποδιευθυντής Λάρισας κ. Δημήτρης Γατσουνίας, ο διοικητής της 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Νέστωρας Αντωνίου, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων.