Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 4 Ιουλίου 2017 έως τις 7 Ιουλίου 2017 η εκδήλωση του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και των Δημοτικών Ιατρείων Π. Φαλήρου, σε συνεργασία με το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. για την δωρεάν πρόληψη της οστεοπόρωσης με την χρήση φορητού υπερήχου πτέρνας, στον χώρο των Δημοτικών ιατρείων. Προσήλθαν οι δημότες κατόπιν ραντεβού για την εξέταση, ενημερώθηκαν από το προσωπικό των Ιατρείων και αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα από τους εθελοντές ιατρούς Ορθοπαιδικούς κ. Πατούλια Ιωάννη και κ. Μπριλάκη Εμμανουήλ. Εξετάσθησαν 100 άτομα από τα οποία στα 34 διαγνώσθηκε οστεοπενία ενώ σε 10 οστεοπόρωση, 43 άτομα βρέθηκαν με φυσιολογική οστική πυκνότητα και σε 12 συνεστήθη περαιτέρω διερεύνηση.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας αποτελεί μια σημαντική δράση πρωτοβάθμιας περίθαλψης δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες δημότες, μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ, να εξετάζονται ετησίως».

Ο κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας σημείωσε και φέτος επιτυχία καθώς οι δημότες μας ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Αγκάλιασαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα, αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ προληπτική εξέταση για την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Για αυτό, χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. Επομένως, είναι απαραίτητο να “χτίσουμε” γερά οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες».

O Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας αποτελεί μια σημαντική δράση πρωτοβάθμιας περίθαλψης δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες δημότες να εξετάζονται ετησίως. Μόνο για το 2016 περισσότεροι από 6.500 δημότες εξετάστηκαν πανελλαδικά».