Γ. Πατούλης: «Προάγουμε τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας  καθώς  αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ισορροπημένη και παραγωγική καθημερινότητα».

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τους Δήμους Αγ Αναργύρων – Καματερού, Αγ Παρασκευής, Αρταίων, Ηλιούπολης, Ιλίου, Ιωαννιτών, Καρύστου, Λαυρεωτικής, Λήμνου, Π. Φαλήρου, Παλλήνης, Περιστερίου και Σαρωνικού διοργάνωσε στις 23/04/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρεις ενότητες ομιλιών με τα ακόλουθα θέματα:

  • Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη : Κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση  και συννοσηρότητα

 

  • Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19

 

–    Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών

 

Ομιλήτρια της Δράσης είναι η Ψυχολόγος κα Σμαράγδα Χρηστάκη.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι  «Η εποχή της Πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών.»

Ο Δήμαρχος Αγ Αναργύρων – Καματερού κ. Τσίρμπας Γεώργιος – Σταύρος δήλωσε «Με τη συμμετοχή του Δήμου στο διαδικτυακό σεμινάριο «Ενημέρωση-Ψυχοεκπαίδευση για την Κατάθλιψη», ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα από τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, μέσα από δράσεις όπως η σημερινή, θα μπορέσουμε όλοι να δημιουργήσουμε μία ασπίδα προστασίας, μία ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους πολίτες  που δοκιμάζονται από καταστάσεις σαν την κατάθλιψη να βγουν νικητές της ζωής».

Ο Δήμαρχος Αγ Παρασκευής κ. Ζορμπάς Βασίλειος δήλωσε «Στο πλευρό του ΕΔΔΥΠΠΥ, μακριά από την κατάθλιψη. Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο  που βιώνουμε, της υγειονομικής κρίσης, προσπάθειες σαν αυτή του ΕΔΔΥΠΠΥ είναι άξια συγχαρητηρίων. Μια προσπάθεια που έχει ως στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για την νόσο της κατάθλιψης, της οποίας η παρουσία στην κοινότητα γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων, λόγω της πανδημίας, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των πολιτών, κάτι που τους δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Η σωστή επιστημονική ενημέρωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και πολλοί συνάνθρωποί μας να ξεφύγουν από τον σκόπελο της κατάθλιψης. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την δράση του αυτή, καθώς και στην Περιφέρεια Αττικής για την τεράστια συμβολή της στο όλο εγχείρημα. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ως οφείλει, καθώς και οι υπόλοιποι Δήμοι που συμμετέχουν στην δράση, συνεπικουρούμενοι από τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν έναν ισχυρό συμπαραστάτη σε τέτοιου είδους  προσπάθειες με μοναδικό στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας».

Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Ζενέτος Νικόλαος δήλωσε «Η διαδικτυακή δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την κατάθλιψη, μια ασθένεια που παρουσιάζει ανησυχητική εξάπλωση τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να αναγνωρίζουν τα σημάδια και να λειτουργούν αποτελεσματικά. Η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές και η πρόσβαση όλων σε κοινά αγαθά και υπηρεσίες δεν πρέπει μόνο να είναι αυτονόητη, αλλά και διασφαλισμένη. Θέλω να ευχαριστήσω το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας για την πολύ καλή συνεργασία και να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Ιλίου θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς την Πρόληψη, την Υγεία, τη Ζωή

Ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ραβιόλος Λευτέρης δήλωσε «Είμαι περήφανος που το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Καρύστου συμμετέχει στη δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη που διοργανώνει το  Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεδομένου ότι σήμερα, την εποχή του κορωνοϊού,  έχουν αυξηθεί σημαντικά οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη. Μέσα από την ενημερωτική αυτή δράση θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες μας απέναντι σ’ αυτή την ασθένεια και να βοηθήσουμε στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους».

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Μαρινάκης Δημήτριος δήλωσε «Ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τα ΚΕΠ Υγείας συμμετέχουμε ενεργά στη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κατάθλιψη. Η πανδημία του Covid 19 έχει επιφέρει σημαντικές ψυχολογικές  επιπτώσεις στη ζωή των συνανθρώπων μας με αποτέλεσμα να τους επηρεάζει σημαντικά. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρα για την συμμετοχή του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας στη συγκεκριμένη δράση και  προσκαλούμε τους δημότες μας να την παρακολουθήσουν.»

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Φωστηρόπουλος Ιωάννης δήλωσε «Χαιρετίζω την νέα, αξιέπαινη και κυρίως χρήσιμη διαδικτυακή δράση του ΕΔΔΥΠΠΥ, που αφορά την κατάθλιψη. Μια δράση που ενημερώνει υπεύθυνα και κυρίως ευαισθητοποιεί για μία από τις σημαντικότερες ασθένειες της εποχής μας, που ταλαιπωρεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, ιδίως στην δύσκολη και αρνητική συγκυρία που ζούμε εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Είμαι σίγουρος, ότι οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις και τα νέα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιασθούν στις ομιλίες της δράσης, θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για όλους μας στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της σημαντικής αυτής ασθένειας»

Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζουτσός Αθανάσιος δήλωσε «Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά, την ψυχολογία όλων μας. Για αυτό και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την δράση για την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατάθλιψη. Στηρίζουμε τη δράση, γιατί ως Δήμος Παλλήνης πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία.»

Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης Ανδρέας δήλωσε «Το φαινόμενο κατάθλιψη και οι σημερινές του διαστάσεις γίνονται αδιαμφισβήτητα φλέγον ζήτημα ενδιαφέροντος, της εποχής που διανύουμε. Πάνω στο γεγονός αυτό, καλούμεθα όλοι μαζί από κοινού, όπως και ο καθένας μας ξεχωριστά, να ρίξουμε τα φώτα μας, την άποψη και τις ιδέες διαχείρισής του. Μόνον έτσι θα βοηθήσουμε και θα βοηθηθούμε. Μόνον έτσι καταφέρνουμε, μέσα από την εξωστρέφεια και την αλληλοπροσέγγιση, να βάλουμε τροχοπέδη στον καταπέλτη των καιρών, που ονομάζεται κατάθλιψη και βιώνεται οδυνηρά. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Με χέρι βοηθείας απλωμένο, διάθεση και αυτιά έτοιμα να ακούσουν τι συμβαίνει στον διπλανό μας, δίνουμε την ανθρώπινη μάχη παράλληλα με την επιστημονική, για την καταπολέμηση ενός εκτεταμένου συνδρόμου, που σίγουρα δεν τιμά ούτε την σημερινή εποχή, ούτε την σημερινή στάθμη του πολιτισμού μας και των επιτευγμάτων του.»

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Φιλίππου Πέτρος δήλωσε «Η κατάθλιψη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ),αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσο. Σύμφωνα με  τα ανωτέρω θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ευαισθητοποιηθεί και σε συνεργασία με ειδικούς να αναζητήσει τις πλέον κατάλληλες λύσεις προς όφελος των δημοτών. Ο Δήμος Σαρωνικού θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης κι αντιμετώπισης της κατάθλιψης»

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας δήλωσε «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών», ένα ακόμη πολύ χρήσιμο διαδικτυακό σενάριο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, πάνω σε ένα επίκαιρο θέμα λόγω της πανδημίας που είναι η κατάθλιψη».

Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΟΚΠΑΠΑ» και Πολιτικός Εκπρόσωπος για το ΕΔΔΥΠΥΥ κ. Δημήτριος Πάνου δήλωσε «Η κατάθλιψη είναι μία νόσος που από καιρό αφορούσε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η  πανδημία  στη χώρα μας,  έχει επηρεάσει  αναμφισβήτητα  την καθημερινότητα μας και έχει διαταράξει την ποιότητα της  ζωής μας. Λόγω των περιοριστικών μέτρων ξεχάσαμε πως είναι  να αγκαλιαζόμαστε, να χαιρετιόμαστε, να συναναστρεφόμαστε, να ταξιδεύουμε και να ονειρευόμαστε. Εδώ και ένα χρόνο βρισκόμαστε περιορισμένοι στα σπίτια μας νιώθοντας μοναξιά  πράγμα που επηρέασε την ψυχολογία μας, από  τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους, τους επαγγελματίες και γενικότερα όλους  λιγότερο ή περισσότερο. Αυτό  το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον  συχνά οδηγεί στην εμφάνιση ανησυχίας και άγχους μεταξύ των ανθρώπων αλλά  και  κατάθλιψης. Η σωστή ενημέρωση  όμως και η γνώση των  συμπτωμάτων της κατάθλιψης μπορούν να βοηθήσουν για την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν τα σημάδια της κατάθλιψης, ας ενημερωθούμε για αυτή  και ας αναζητήσουμε  εγκαίρως βοήθεια από τους ειδικούς. Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» συμμετέχει στην Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη  του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων μέσω του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου μας που είναι ανοιχτή διαδικτυακά  σε όλους τους δημότες μας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Εύχομαι καλή επιτυχία  και σύντομα να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή.»

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν η Αντιδήμαρχος Καρύστου και Μέλος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Βερούχη Λεμονιά, ο Εντεταλμένος Δημοτικός  Σύμβουλος Δημόσια Υγείας του Δήμου Λαυρεωτικης κ. Άμαντος Κωνσταντίνος. Καθώς και η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».