Γ. Πατούλης: «Με στοχευμένες δράσεις, όπως η σημερινή, ενισχύουμε την πρόληψη κάθε μορφής βίας»

Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 98 επαγγελματιών υγείας και πολιτών, η Διαδικτυακή Δράση: Θερινό Σχολείο για την Πρόληψη της Βίας με τη στήριξη των Δήμων: «Μην υποτιμάς τις ενδείξεις». Για εφήβους και ενήλικες του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Obrela. Στο πλαίσιο του Προγράμματος που υλοποιεί το ΕΔΔΥΠΠΥ για την πρόληψη της βίας σε συνεργασία με τους Δήμους- μέλη του, διεξήχθη διαδικτυακή δράση με ομιλητή τον κ. Ορέστη Γιωτάκο Ψυχίατρο, PhD και Πρόεδρο της ΑΜΚΕ Obrela, ο οποίος μίλησε για τη συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών από το περιβάλλον τους, τις συνέπειες αυτής, τους τρόπους πρόληψης, τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και την κατάθλιψη, την πρόληψη της αυτοκτονικότητας και την επίδραση του Διαδικτύου.

Υπήρξε ιδιαίτερη διάδραση, τόσο από την πλευρά των δήμων και των εκπροσώπων τους, όσο και από δημότες που ήθελαν να λύσουν τις απορίες τους και να κατανοήσουν εάν κάποιος στο περιβάλλον τους ή ακόμα και οι ίδιοι, είναι θύματα βίαιων επιθέσεων. Στο τέλος της δράσης τέθηκαν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από τον κ. Γιωτάκο και από τους δήμους που παρουσίασαν τις καλές πρακτικές τους.

Στη δράση έλαβε μέρος ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης που μίλησε για την ψυχική υγεία και ανέφερε: «Πολλές φορές θύτες, αλλά κυρίως θύματα βίαιων επιθέσεων είναι μικρά παιδιά. Με τη δράση αυτή, στόχος μας είναι να ενημερωθούμε και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε όλοι μας βασικές ενδείξεις για να μπορούμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Είναι σημαντική η έγκυρη και έγκαιρη πρόληψη για την υγεία των πολιτών μας. Προτρέπουμε όλους να στηρίξουν το κεντρικό μας σύνθημα «Έλα να μιλήσουμε… μην κρύβεις άλλο το πρόβλημά σου» στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ΕΔΔΥΠΠΥ για την πρόληψη της βίας».

Η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κ. Μαρία Αϊδίνη συμμετείχε στη διαδικτυακή συνάντηση, όπου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τόνισε τη σημασία των πρωτοβουλιών, όπως αυτή, για την υγεία και την ευημερία των δημοτών των δήμων- μελών του Δικτύου στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ για την Ψυχική Υγεία.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι καλές πρακτικές 2 Δήμων- μελών και, συγκεκριμένα, Ηγουμενίτσας και Μεταμόρφωσης, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι των δήμων αυτών, όπως η απόφοιτος Φ.Π.Ψ., με κατεύθυνση ψυχολόγου, κ. Σταυρούλα Κωνσταντίνου από το δήμο Ηγουμενίτσας και η Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνική Λειτουργός κ. Σοφία Μιχαλομανωλάκη από το δήμο Μεταμόρφωσης, αναφέρθηκαν στις δράσεις των δήμων τους και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την πρόληψη του φαινομένου, με τη συμμετοχή των ίδιων των εφήβων.

Οι Δήμοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν 48 και συγκεκριμένα οι εξής: Αγία Βαρβάρα, Αγία Παρασκευή, Αγρίνιο, Αιγάλεω, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Αμπελόκηποι- Μενεμένη, Αριστοτέλης, Ασπρόπυργος, Γόρτυνα, Δάφνη- Υμηττός, Διόνυσος, Δυτ. Σάμος, Έδεσσα, Ελευσίνα, Ελληνικό- Αργυρούπολη, Ερέτρια, Ζωγράφου, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Αττικής, Ηρωϊκή Πόλη Νάουσας, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Κάρυστος, Κατερίνη, Κηφισιά, Μέγαρα, Μεταμόρφωση, Μονεμβασιά, Νέα Προποντίδα, Νέα Σμύρνη, Ξηρόμερο, Παλαιό Φάληρο, Παύλος Μελάς, Πεντέλη, Περιστέρι, Πύδνα- Κολινδρός, Πύλη, Ρήγας Φεραίος, Σάμη, Σητεία, Τέμπη, Τρίπολη, Φλώρινα, Χαϊδάρι, Χερσόνησος, Χίος.

Οι Δήμοι- μέλη που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα του ΕΔΔΥΠΠΥ, έχουν τοποθετήσει αφίσα που έχει διατεθεί από το Δίκτυο σε καίρια σημεία, προκειμένου να ενημερωθούν, τοπικά, οι πολίτες και να απευθυνθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων τους. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα και σε περισσότερους δήμους- μέλη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να ενταχθούν στο πρόγραμμα.