Γ. Πατούλης: «Στόχος μας τώρα περισσότερο από ποτέ η ενημέρωση για την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Λαμιέων, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Λαμιέων.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά, ο Αντιδήμαρχος κ. Στασινός Παναγιώτης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπενιάτα Ελένη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Χρήστος, η Διευθύντρια Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χουλιάρα- Σιδερά Παναγιώτα, εκπαιδευτικοί Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης, μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, παιδαγωγοί παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος κ. Στασινός Παναγιώτης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων τους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης, όσους εκπαιδευτικούς και γονείς συμμετέχουν, καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή και να ευχηθώ η συζήτηση που θα ακολουθήσει να είναι παραγωγική\γόνιμη και να βοηθήσει καθέναν από τους συμμετέχοντες να κατανοήσει με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας, την αλήθεια για τη χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων αποδομώντας τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά τα ζητήματα. Και κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των εμβολίων, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα κάτω από τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο της ζωής μας. Με αυτό το σκεπτικό ως Δήμος Λαμιέων αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση απευθυνόμενοι σε όσους έχουν καθημερινά την ευθύνη της διαμόρφωσης των επόμενων γενεών πολιτών θέλοντας να τους παράσχουμε, με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων και με υπευθυνότητα, την έγκυρη πληροφόρηση. Εύχομαι όσα σήμερα ειπωθούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονέων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τη ζωή τους αλλά και για τους κινδύνους που παραμονεύουν από λοιμώξεις και πανδημίες».

Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. ‘Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

Η ομιλία της κας. Κυριακής Κανελλακοπούλου βασίστηκε στην ενημέρωση της προφύλαξης κατά των λοιμώξεων, μέσω των εμβολίων αλλά και των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Επίσης αναφέρθηκε στα αντιβιοτικά και στις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

Την ημερίδα παρακολούθησε και η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για την συμμετοχή τους δήλωσε: «Είναι γεγονός πώς η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει συνέπειες όπως την ανθεκτικότητα στα μικρόβια. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ορθή χρήση τους αλλά και η πρόληψη κατά των λοιμώξεων αποτελούν βασικό στόχο του Δικτύου. Για αυτό το σκοπό βρισκόμαστε εδώ με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Δήμου Λαμιέων να συμβάλλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης της νέας γενιάς».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή και δήλωσε: «Είναι λυπηρό πως η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων ξεκινήσαμε πριν 7 χρόνια Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», μαζί με επιστημονικούς συνεργάτες και φορείς. Στόχος μας τώρα περισσότερο από ποτέ η ενημέρωση για την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών. Ως Δίκτυο στοχεύουμε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, εκείνων που θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση αυτή στους μαθητές, αλλά και του υπόλοιπου πληθυσμού  για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και τις συνέπειές της αλλά και για την σημασία του εμβολιασμού ως πράξη ατομικής ευθύνης».