Γ. Πατούλης: «Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών συμβάλλουμε στην ενημέρωση για την πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα και την προστασία έναντι της έκθεσης των παιδιών στον ήλιο»

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τα ΚΕΠ Υγείας, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-Μέλη του Δικτύου, διοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, Διαδικτυακή Δράση με θέμα: «Παιδιά και Θάλασσα. Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας».

Σκοπός της Δράσης ήταν η Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και συγκεκριμένα γονέων και εκπαιδευτικών ως προς τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των παιδιών έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας και των ατυχημάτων στη θάλασσα. Ομιλητής ήταν ο κ. Αναστάσιος Χατζής, Παιδίατρος-Εντατικολόγος, τ. Συντονιστής-Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Τη δράση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Δήμων-μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί, όπου έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον κ. Χατζή σχετικές με το θέμα της παρουσίασης.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Tο Δίκτυο αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, πραγματοποιεί δράσεις μέσω των ΚΕΠ Υγείας, προς όφελος όλων των πολιτών. Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν για τα παιδιά έναντι της ηλικιακής ακτινοβολίας και των ατυχημάτων στη θάλασσα. Με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση προάγουμε τη διασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών και κυρίως των παιδιών. Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι με υγεία και ασφάλεια».

Στη διαδικτυακή δράση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέας Λεωτσάκος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και δήλωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής με τον Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Πατούλη έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στην ασφάλεια των παιδιών. Μέσω των ΚΕΠ Υγείας οι συμπολίτες μας έρχονται κοντά στην πρόληψη με έγκυρη ενημέρωση».

Τη Δράση επίσης χαιρέτησε η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι: «Κύριο μέλημα του Δικτύου είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές δράσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών επικαιροποιώντας τις ανάγκες της ενημέρωσης».

Λίγα λόγια για τα ΚΕΠ Υγείας

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. (https://kepygeias.org/)