Γ. Πατούλης: «Στόχος μας η ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών αλλά και για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Φλώρινας, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Φλώρινας.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολιασμών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Φλώρινας, κ. Παναγιώτης Νώτας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Μια φράση που λέχθηκε αιώνες πριν, έχει εντάξει στην φιλοσοφία και μεθοδολογία του ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και μέσω του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, του οποίου μέλος είναι ο Δήμος Φλώρινας, φροντίζει για την προαγωγή, προάσπιση και προστασία της υγείας, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ως αντιδήμαρχος Φλώρινας υπεύθυνος για θέματα παιδείας και υγείας, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Βασίλειο Γιαννάκη, με χαρά αποδέχτηκα να συμμετάσχουμε στη Διαδικτυακή Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δασκάλων, νηπιαγωγών και γονέων με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια». Αποτελεί πεποίθησή μας ότι μέσω της εκπαίδευσης και της αγωγής μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε ομάδες πληθυσμού και κυρίως των παιδιών και νεαρών ατόμων για να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς και στάση ζωής. Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των γονέων σε θέματα όπως της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών αλλά και της χρησιμότητας των εμβολίων, αποτελεί ισχυρό βραχίονα στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για την αλλαγή νοοτροπίας τόσο για τη χρήση των αντιβιοτικών, όσο και για τη χρησιμότητα των εμβολίων.

Η κα. Λιάνα Συμπάρδη, Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. «Θριάσιο» μίλησε για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τους κινδύνους που προκαλούνται απο την αλόγιστη χρήση τους. Επισήμανε τα οφέλη του εμβολιασμού μέσω επιστημονικών αναφορών, όπως και την αναγκαιότητα των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στη συνέχεια η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

Στην ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία αφού ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη του Δήμου δήλωσε: «Ο εμβολιασμός και η προστασία κατά των λοιμώξεων αποτελούν καίρια ζητήματα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διανύουμε». Επιπρόσθετα, η κα Μαρία Αϊδίνη αναφέρθηκε στις παροχές υπηρεσιών πρόληψης και προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Είναι γνωστό πως ο ρόλος των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής και σκέψης των παιδιών, είναι καθοριστικός. Μέσω της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια και συνεχίζει ακόμη, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη γνώση τόσο στα παιδιά μέσω των εκπαιδευτικών και των παιδαγωγών αλλά και σε όλους τους δημότες. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι να φτάσει η ενημέρωση σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τη σωστή λήψη των μέτρων υγιεινής ενάντια στις λοιμώξεις αλλά και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τώρα περισσότερο από ποτέ,  σε όλους τους συμπολίτες μας».