Γ. Πατούλης: «Προάγουμε τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας  καθώς  αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ισορροπημένη και παραγωγική καθημερινότητα».

O Δήμος Αγίας Βαρβάρας, μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε στις 11/02/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος  ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής:  Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρείς ενότητες ομιλιών. Στις 11/02/2021 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ενότητα με θέμα:

  • Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19

Ενώ στις 18/02/2021 θα διεξαχθεί η τρίτη ενότητα με θέμα: Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών.

Ομιλήτρια της Δράσης είναι η Ψυχολόγος κα Σμαράγδα Χρηστάκη.

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος δήλωσε: «Με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον και επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη διαδικτυακή ενημέρωση για την Κατάθλιψη.  Ο τρόπος με τον οποίο η εισηγήτρια κ. Χρηστάκη παρουσίασε τις επιπτώσεις του covid σε όλες τις εκφάνσεις των ανθρώπινων σχέσεων, την εμφάνιση  συμπτωμάτων κατάθλιψης και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αυτά,  ήταν απλός, κατανοητός και ελκυστικός. Η προαγωγή της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα αυτή την τόσο απαιτητική περίοδο, αποκτά μεγαλύτερη σημασία και αξία για τους συμπολίτες μας».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι: «Η εποχή της Πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών».

Την Δράση επίσης χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αγ. Βαρβάρας κ. Χρήστος Βασιλείου,  καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι: «Το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για να έχετε πρόσβαση στην προληπτική εξέταση κατά της κατάθλιψης (την κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung) κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στο 210 5690436.