Γ. Πατούλης: «Η πρόληψη είναι σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή για αυτό και το Δίκτυο εργάζεται διαρκώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και το Δήμο Αχαρνών διοργάνωσαν σημαντική δράση προληπτικού ελέγχου για την οστεοπόρωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου προσήλθε για να εξεταστεί.

Στις 10 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε πάνω από 90 άτομα υπό την ιατρική επίβλεψη του ενδοκρινολόγου κου Αναγνώστου Νικόλαου, Ενδοκρινολόγου. Όλες οι εξετάσεις εκπονήθηκαν με βάση τα μέτρα προστασίας που νομοθετούνται, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, όπως κάθε φορά επικαιροποιούνται και ισχύουν. Μετά το τέλος των εξετάσεων πραγματοποιήθηκε και ενημερωτική ομιλία προς όλους τους ασθενείς όπου ο γιατρός εξήγησε στο κοινό ποια είναι τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών (ΔΗΦΑ) κα Αγγελική Ζαχαριάδη που παραβρέθηκε στη δράση, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Πεταλούδα για την διεξαγωγή των μετρήσεων καθώς και τον γιατρό – ενδοκρινολόγο της περιοχής μας κο Ν. Αναγνώστου, δήλωσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες και συνέργειες πρόληψης και ευαισθητοποίησης των δημοτών που προάγουν τη δημόσια υγεία, βρίσκονται στο επίκεντρο του προγραμματισμού μας και θα συνεχιστούν σε όλες τις δομές της ΔΗΦΑ.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επεσήμανε: «Οι προληπτικές εξετάσεις αναμφισβήτητα συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της οστεοπόρωσης, η οποία αποτελεί μία από τις πιο συχνές ασθένειες που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των νοσούντων, θέτοντάς τους σε άμεσο κίνδυνο επιπλοκών, όπως π.χ. οστικά κατάγματα. Ευχαριστούμε πολύ τους συνεργάτες μας στο Δήμο Αχαρνών, καθώς και το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» που στέκονται αρωγοί μας στην προσπάθεια του Δικτύου για την πρόληψη της υγείας».

Η κα Μέµη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα μετέφερε τηλεφωνικά τον χαιρετισμό της σε όλους τους συνδιοργανωτές, υπογραμμίζοντας: «Στην 20ετή δράση του συλλόγου, έχουμε προσφέρει αδιάκοπα και µε τον απαιτούμενο σεβασμό στους ασθενείς και στους συμπολίτες µας τις υπηρεσίες µας, είτε αυτοί βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στις πιο απομονωμένες περιοχές και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί για εμάς σημασία έχει η ποιότητα ζωής του πολίτη. Σας προσκαλώ να αδράξετε την ευκαιρία ύπαρξης του συλλόγου µας και να επωφεληθείτε από αυτή καθώς και να στηρίξετε τις δράσεις του».

Οι τοπικές αρχές, οι επιστήμονες και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον.