Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρώιμης Διάγνωσης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας την Τετάρτη 3 Μαίου 2017 δωρεάν έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση με στόχο την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα πρόληψης και προστασίας της δημοσίας υγείας.

Οι δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας από τη Διευθύντρια, ιατρό πνευμονολόγο, κα. Αναστασία Παπαδάκη. Συνολικά εξετάστηκαν 20 καπνιστές άνω των 40 ετών από τους οποίους οι 18 ήταν σε κανονικά επίπεδα ενώ 2 άτομα διαγνώστηκαν με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Στη σημασία τέτοιων δράσεων πρόληψης αναφέρθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιεράπετρας, κα. Χρύσα Χατζημαρκάκη όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, κ. Αντώνης Πετράς οι οποίοι παραβρέθηκαν κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Όπως ανέφερε η κα. Χατζημαρκάκη «Ο Δήμος Ιεράπετρας και το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων πραγματοποιεί προσυμπτωματικούς ελέγχους για διάφορα νοσήματα στο πλαίσιο της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών. Αντίστοιχοι έλεγχοι για διάφορα νοσήματα έχουν πραγματοποιηθεί και κατά το παρελθόν ενώ προγραμματίζονται και στο επόμενο διάστημα, θέλοντας έτσι να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης στην υγεία».

Στη σημασία τέτοιων δράσεων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντώνης Πετράς. Όπως ανέφερε «Η Επιτροπή Υγείας και το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας υποστηρίζει την πραγματοποίηση τέτοιων δράσεων προσυμπτωματικού ελέγχου σε διάφορα νοσήματα, καθότι η γνώση και η πρόληψη αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προαγωγή της υγείας»

Για την εν λόγω δράση τόσο η κα. Χατζημαρκάκη όσο και ο κ. Πετράς ευχαρίστησαν τον Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Γιώργο Αρακαδάκη, καθώς και την Διευθύντρια της Πνευμολογικής Κλινικής, ιατρό κ. Αναστασία Παπαδάκη για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, το προσωπικό του Γραφείου Πρόληψης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ενώ εξέφρασαν και τις ευχαριστίες τους και προς το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο Πατούλη για την συμβολή του στην καθιέρωση της προληπτικής ιατρικής στους Δήμους.