Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι δημότες του Δήμου Λαυρεωτικής, την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στο ΚΑΠΗ της Δημοτικής Ενότητας Λαυρίου. Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της γιορτής της γυναίκας από το ΝΠΔΔ “ΚΕΦΑΛΟΣ”, και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Λαυρεωτικής, καθώς και με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – ΠΓΝ «Αττικόν», στα πλαίσια των κοινωνικών-εθελοντικών ενημερωτικών δράσεων του οποίου πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σχετικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών και διδασκόντων. Επιπλέον στην εκδήλωση συμμετείχαν δύο ψυχολόγοι της πόλης μας, οι οποίοι ανέπτυξαν τον κορμό της ημερίδας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς. Ακόμη παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής κ.Ιωάννης Αποστολίδης και πλήθος γυναικών.

Η Ημερίδα άνοιξε με τις κυρίες: Λίνα Αλεξανδράκη, Ψυχολόγος M.Sc., Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Παν/μίου Κοπεγχάγης και Λίνα Νικολαΐδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων, συντονίστρια Μ.Φ.Η. ” Άκτιος Οδηγός”, οι οποίες ανέλυσαν εξαιρετικά το βασικό θέμα των ρόλων της σύγχρονης γυναίκας και πόσο την επηρεάζουν στην καθημερινότητα της. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στους ρόλους “της κόρης”, “της μητέρας”, “της συζύγου” και “της γιαγιάς”. Αναφέρθηκαν σε κάθε μία ιδιότητα ξεχωριστά, απαριθμώντας τα συναισθήματα και τις υποχρεώσεις που βιώνει σε κάθε περίπτωση η κάθε γυναίκα. Μίλησαν για τις επιπτώσεις που έχει αυτός ο τρόπος ζωής στην ψυχική και σωματική υγεία της γυναίκας και πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής της.

Έδωσαν συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία δημιουργούνται σε κάθε περίπτωση. Ο λόγος τους ήταν άμεσος, κατανοητός και φιλικός , ώστε κάθε παρευρισκόμενη να εκδηλώσει την απόλυτη ικανοποίηση και ταύτιση με όσα ελέχθησαν. Οι ομιλήτριες παρουσίαζαν εναλλάξ τα θέματα και κρατούσαν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας. Έκλεισαν το θέμα τους με έναν “ύμνο” προς τη γυναίκα, λέγοντας ότι είναι ένα χαρισματικό πλάσμα που δίνει αγάπη, αλλά πρέπει και να παίρνει, για να ανταποκρίνεται σωστά σε κάθε είδους υποχρεώσεις. Η γυναίκα είναι η ελπίδα του κόσμου, μπορεί να δίνει μάχες και να νικάει, υπερασπίζοντας τα ιδανικά της. Όμως για να αισθάνεται υγιής ψυχικά και σωματικά πρέπει να αγαπάει τον εαυτό της και να πραγματοποιεί τα όνειρα της, γιατί έχει δικαίωμα στη ζωή, στην ευτυχία και στο όνειρο, όπως κάθε άνθρωπος.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος της Γ΄Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. “Αττικόν” κ. Σιούτης Δήμος και ο Ειδικ/μενος Μαιευτικής Γυναικολογίας της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.”Αττικόν” κ. Παναγιωτόπουλος Δημήτριος, οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα: “Ακράτεια ούρων στην τρίτη ηλικία”.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 27% του ελληνικού πληθυσμού, υποφέρει από ακράτεια. Η ηλικία που παρουσιάζεται η ακράτεια είναι μεταξύ 60 και 80, αλλά έχουμε αρκετά περιστατικά και σε ηλικίες μεταξύ 40 και 60. Μίλησαν με κατανοητό και άμεσο τρόπο για τα είδη της ακράτειας, τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ανθρώπου, τους παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους αντιμετώπισης. Συμβουλή των γιατρών ήταν να γίνεται έγκαιρη αντιμετώπιση της ακράτειας, προκειμένου να προληφθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Επόμενο θέμα ήταν: “Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας” και το “Τεστ Παπανικολάου – HPV λοίμωξη, εμβόλιο”. Μια ομιλία εξαιρετική, από τον κ. Αλουπογιάννη Κυριάκο, Ειδικ/μενο Μαιευτικής Γυναικολογίας της Γ΄Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, ο οποίος ανέλυσε τρόπους πρόληψης και θεραπείας της νόσου και απάντησε απλά και κατανοητά σε ερωτήσεις του κοινού.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδώρου Αλέξανδρος, Ειδικ/μενος Μαιευτικής Γυναικολογίας, επίσης από τη Γ΄ Μαιευτική Γυναικολογικής Κλινική του Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, μίλησε για το θέμα: “Η γυναίκα στην εμμηνόπαυση”. Ο γιατρός αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία ανά τον κόσμο και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και το κλιμακτηρικό σύνδρομο. Ανέλυσε επίσης το θέμα της οστεοπόρωσης, το οποίο απασχολεί πολλές γυναίκες, ενώ είναι αρκετές οι οποίες αγνοούν ότι πάσχουν, ωσότου κάνουν μέτρηση οστικής μάζας. Ανέφερε τις επιπτώσεις που έχει η πάθηση αυτή στο σώμα της γυναίκας και απάντησε σε ερωτήσεις γυναικών σχετικές με το θέμα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του θέματος “Σύγχρονος τρόπος ζωής και γυναικολογικά νεοπλάσματα”, από τον κ. Γραμματικάκη Ιωάννη, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητή Α΄ΕΣΥ της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. “Αττικόν”. Ο γιατρός με το δικό του μοναδικό τρόπο αναφέρθηκε σε καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του μαστού και σε τρόπους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου που εκδηλώνεται στις γυναίκες. Επισήμανε τη μεγάλη σημασία της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης στην καθημερινότητα μας για την πρόληψη νεοπλασμάτων του μαστού και του ενδομητρίου. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ Ιατρών και δημοτών.

Στη συνέχεια οι ομιλητές, ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. “ΚΕΦΑΛΟΣ” κα Δήμητρα Πάλλη, το ΚΑΠΗ Λαυρίου και το ΚΕΠ Υγείας, που διοργάνωσαν μια τόσο σημαντική για τη δημόσια υγεία, ενημερωτική εκδήλωση, καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, ευχαριστούν θερμά τον κ. Γραμματικάκη Ιωάννη και όλους τους ομιλητές που δέχτηκαν με χαρά να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την Ημερίδα, το ΠΓΝ «Αττικόν», καθώς επίσης και τη Διοικούσα Επιτροπή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών «Παθολογία της κύησης», και ιδιαίτερα τον κ. Παπαντωνίου Νικόλαο, Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών-Διευθυντή της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και τους Ομότιμους Καθηγητές Μαιευτικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ Σαλαμαλέκη Εμμανουήλ και Κασσάνο Δημήτριο, καθώς και όλους, όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της.