LLM Care – Νοητική και Σωματική Ενδυνάμωση για ηλικιωμένους εν καιρώ πανδημίας στους ΟΤΑ-μέλη

Γ. Πατούλης: «Αξιοποιούμε προγράμματα που στόχο έχουν την παροχή ενισχυμένης φροντίδας υγείας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα “LLM Care – Νοητική και Σωματική Ενδυνάμωση για ηλικιωμένους εν καιρώ πανδημίας στους ΟΤΑ-μέλη” του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-ΑΠΘ.

 

Η διαδικτυακή συνάντηση ξεκίνησε με τον ευχαριστήριο χαιρετισμό της κας Μαρίας Αϊδίνη, Γενικής Διευθύντριας του Δικτύου προς τους ομιλητές και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν, δηλώνοντας πως το Δίκτυο έχει πάντα ως βασικό σκοπό του να διαχειρίζεται προγράμματα  που έχουν ως κύριο στόχο τους την προαγωγή της υγείας των πολιτών. Επεσήμανε πως η αρίστη συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου, που ανέρχονται στους 237, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με την αξιοποίηση του προγράμματος. Τέλος υπογράμμισε ότι το LLM Care μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δράση των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια και να συμβάλει ακόμα πιο αποτελεσματικά στη μέριμνα της τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια ομιλήτρια ήταν η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., η οποία παρουσίασε την πολιτική του Δικτύου για την Υγιή Γήρανση όπως ορίζεται από τον Π.Ο.Υ και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών επ’αυτού. Έπειτα ο κ. Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής του Α.Π.Θ. και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Φροντίδας Υγείας LLM Care σε Ελλάδα και Κύπρο, παρουσίασε το πρόγραμμα του LLM Care καθώς και τα οφέλη του στη σημερινή εποχή. Από το Α.Π.Θ συμμετείχε και η κα Ευαγγελία Ρωμανοπούλου η οποία πραγματοποίησε ένα διαδραστικό workshop με τους ίδιους τους συμμετέχοντες να δοκιμάζουν σε πραγματικό χρόνο ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης. Τέλος η κα Σοφία Αργυροπούλου, Προϊσταμένη Υγειονομικού Τμήματος ΔΟΚΜΕΠΑ Παπάγου-Χολαργού ανέφερε με παραδείγματα πως αξιοποιείται το πρόγραμμα LLM Care στο Δήμος της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 80 επαγγελματίες υγείας αλλά και διοικητικά στελέχη των ΟΤΑ-μελών του Δικτύου, από όλη την επικράτεια. Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και το διαδραστικό workshop είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές ερωτήσεις που απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

O κ. Παναγιώτης Μπαμίδης δήλωσε: «Η σημερινή ημερίδα είχε μεγάλη συμμετοχή και ήταν πολύ επιτυχημένη. Με πρωταρχικό στόχο την προάσπιση της σωματικής, ψυχολογικής και νοητικής υγείας των ευαίσθητων ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας των Δήμων και με εχέγγυο την πολυετή εμπειρία των ερευνητικών ομάδων του LLM Care του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, η συνεργασία του προγράμματος LLM Care  με το ΕΔΔΥΠΠΥ τίθεται πλέον σε νέες βάσεις, μέσα από τις δυνατότητες υποστήριξης που παρέχει το πρόγραμμα και το αναδιαμορφωμένο πλαίσιο λειτουργίας ως συνέπεια του Covid-19. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για μια άψογη ημερίδα».

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη, μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη ο οποίος προσκάλεσε τους συμμετέχοντες των ΟΤΑ-μελών του Δικτύου να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και δήλωσε: «Το LLM Care του Α.Π.Θ, αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο για την παροχή κοινωνικής φροντίδας. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας αλλά και άτομα σε ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα που οξύνονται λόγω της κοινωνικής απομόνωσης και της αδυναμίας εξόδου την περίοδο της πανδημίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί αρωγός στην ενίσχυση της φροντίδας υγείας των συμπολιτών αξιοποιώντας το πρόγραμμα της σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης που παρέχει το Δίκτυο σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.» Τέλος η κα Μαρία Αϊδίνη ευχαρίστησε εκ μέρους του Προέδρου, τον κ. Παναγιώτη Μπαμίδη και τους συνεργάτες του για τη σπουδαία συνεργασία και ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους.