Γ. Πατούλης: «Με τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική»

O Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας του διοργάνωσε από τις 27/03/2023 έως και τις 30/03/2023 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων σε συνεργασία με την ιατρό ακτινολόγο κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Εξετάστηκαν συνολικά εκατόν δέκα πέντε (115) πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα πέντε (5) από αυτούς παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο καθώς είχαν ύποπτα ευρήματα και σε δεκατρείς πολίτες έγινε σύσταση για επανέλεγχο σε τακτική βάση.

Ο Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Ψαθάς δήλωσε: «Ο Δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, υλοποίησε το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα όπως η προαγωγή υγείας και η σημασία της πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντείνει τις δράσεις που αφορούν στη δημόσια υγεία, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πολιτών και πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους του ΕΔΔΥΠΠΥ και τον πρόεδρο και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη που μας δίνουν την δυνατότητα με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό να συμβάλουμε και εμείς στην πρόληψη και προαγωγή υγείας των δημοτών μας. Επίσης να ευχαριστήσω την Ιατρό Ακτινολόγο Κα Παπακωνσταντίνου Μαρία που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας εθελοντικά για τον προληπτικό έλεγχο.»

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»

Η Αντιδήμαρχος Υγείας, κ. Αφένδρα Σοφία δήλωσε: «Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών μας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και το Βοήθεια στο σπίτι του Δ. Διρφύων Μεσσαπίων, για την προαγωγή της υγείας στους δημότες μας, αλλά και στην σημασία της πρόληψης για τη φροντίδα της υγείας τους. Η ανταπόκριση των δημοτών μας στον προληπτικό έλεγχο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, που υλοποιήθηκε από το ΚΕΠ Υγείας του δήμου μας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και

εξυπηρετήθηκαν το σύνολο όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Εμείς οφείλουμε να συνεχίζουμε σ’αυτή την διαδρομή καθώς η πρόληψη όχι μόνο προστατεύει από ασθένειες, αλλά χαρίζει ποιότητα στο σπουδαιότερο αγαθό της ζωής, την ΥΓΕΙΑ!! Ευχαριστώ για την συνεργασία τους υπεύθυνους της ΕΔΔΥΠΠΥ, τις νοσηλεύτριες του «Βοήθεια στο σπίτι» του δήμου μας, αλλά και την αξιαγάπητη συνάδελφο κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου Διευθύντρια Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Γ.Ν.Χαλκίδας που προσέφερε εθελοντικά στη δράση μας, την πολυετή επαγγελματική της εμπειρία. Πρόκειται για μια εξαιρετική επιστήμων, αλλά πάνω απ’όλα άνθρωπο που υπηρετεί το λειτούργημα της ιατρικής με αγάπη για το συνάνθρωπο. Με το άμεμπτο ήθος της, την εξαιρετική επιστημονική της κατάρτιση και την αστείρευτη διάθεση της για ανιδιοτελή προσφορά συνέβαλε στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δήμο μας. Η ιατρική ηθική και η στάση ζωή της την ξεχωρίζουν και ήταν εξαιρετική τιμή και χαρά που ήταν μαζί μας στη συγκεκριμένη δράση.»

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.