Γ. Πατούλης: « Με έγκυρη ενημέρωση προάγεται η πρόληψη των λοιμώξεων και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών».

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από  το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Ιλίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου .

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος  Αιγάλεω Ιωάννης Γκίκας, o οποίος σημείωσε: «Το θέμα είναι επίκαιρο και ο πολίτης είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να ενημερωθεί από τους ειδικούς, ώστε να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και παράλληλα για την καθοριστική συνδρομή των εμβολίων. Κατά γενική ομολογία τα αντιβιοτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς σώζουν ζωές από τις διάφορες λοιμώξεις, ωστόσο η υπερκατανάλωση οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί επιτακτική ανάγκη η χρήση τους να γίνεται αυστηρά μετά από τις συμβουλές των ιατρών».

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νικόλαος Ζενέτος, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το θέμα των αντιβιοτικών και των εμβολίων είναι ίσως από τα σημαντικότερα που καλείται μια ημερίδα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης να πραγματευτεί, διότι τα συνοδεύουν πολλοί μύθοι και αντίστοιχα πολλές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε. Τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά αποτελούν σημαντικά μέσα πρόληψης και αντιμετώπισης των ασθενειών, για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικτυακής ημερίδας, αλλά και τη γενικότερη συνεργασία και να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Ιλίου στηρίζει και θα στηρίζει ολόπλευρα κάθε πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό, o Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Βασιλείου και δήλωσε στην εκδήλωση ότι: «Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας καλωσορίζει κάθε προσπάθεια προαγωγής της υγείας του πληθυσμού. Είμαστε από τα πιο ενεργά μέλη στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και δεν θα μπορούσαμε να μην υποστηρίξουμε και την καμπάνια «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια», η οποία είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Η σωστή χρήση αντιβιοτικών, η επιλογή του εμβολιασμού αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την υγεία καθώς η ανθεκτικότητα των μικροβίων δυσχεραίνει την αντιμετώπιση ασθενειών. Η εκπαίδευση των παιδιών μας από νωρίς διασφαλίζει πως στην ενήλικη ζωή τους θα κάνουν τις σωστές και υπεύθυνες επιλογές για την προστασία της υγείας τους»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου Ασπασίας Παναγιωτακόπουλου, η οποία  ευχαρίστησε το ΕΔΔΥΠΠΥ, τον ΙΣΑ και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας για το πολύ χρήσιμο πρόγραμμα και υλικό και για το συντονισμό σε αυτή την πολύτιμη για τους πολίτες μας διοργάνωση .Ακόμα επεσήμανε, η μικροβιακή αντοχή είναι ένα πρόβλημα χρόνιο και καθημερινό. Η κατάχρηση αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων αλλά και προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εμβόλια είναι βασικά όπλα για την ενίσχυση του οργανισμού μας απέναντι σε πολλές ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να παίρνουμε αντιβίωση μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη και να γνωρίζουμε τα οφέλη του εμβολιασμού. Το μήνυμα αυτό πρέπει να περάσει σε όλη την κοινωνία και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω των παιδιών μας. Καλούμε λοιπόν τα σχολεία τους παιδικούς σταθμός και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς να γνωρίσουν το πρόγραμμα και να κάνουν δράσεις για την υγεία.

Επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Εθελοντισμού του Δήμου Πετρούπολης Νικόλαος Κακαβάς μέσα από τον χαιρετισμό του δήλωσε: «Τόσο με την ιδιότητά μου ως γιατρός, όσο και ως αυτοδιοικητικός, χαίρομαι πάντα να παραβρίσκομαι ή ακόμα περισσότερο να συμμετέχω στη διοργάνωση παρόμοιων διοργανώσεων ή ημερίδων σαν τη σημερινή. Έτσι και αλλιώς, είναι αξίωμα ότι δύο από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της Ιατρικής είναι η ανακάλυψη και η χρήση των εμβολίων και των αντιβιοτικών φαρμάκων. Είναι προφανής και αυταπόδεικτη η τεράστια συμβολή στη δημόσια υγεία των πάσης φύσεως εγκεκριμένων εμβολίων.  Πασιφανής επίσης και η χρησιμότητα των αντιβιοτικών, όταν όμως είναι απαραίτητη η λήψη τους, με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ κατόπιν εντολής του θεράποντα γιατρού. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως όλους τους ομιλητές και όσους παρενέβησαν. Γίναμε όλοι πλουσιότεροι».

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χαϊδαρίου Φώτης Θεοδωρακόπουλος μέσα από τον χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής: «Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Δήμου Χαϊδαρίου στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Πρόεδρό του, Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, αλλά και στην Ελληνική εταιρεία Χημειοθεραπείας για την ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία για την χρήση των αντιβιοτικών σκευασμάτων και τον εμβολιασμό, που έχει ως σκοπό αφενός να αναδείξει τη σημασία των εμβολίων στην πρόληψη και αφετέρου να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, επεσήμανε: «Μέσω της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που ξεκίνησε πριν 9 χρόνια και πραγματοποιείται ακόμη σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη μας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη γνώση τόσο στα παιδιά μέσω των εκπαιδευτικών και των παιδαγωγών αλλά και σε όλους τους δημότες. Ως Δίκτυο στοχεύουμε να φτάσει η έγκυρη πληροφορία σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση τους καθώς και για τη σωστή λήψη των μέτρων υγιεινής ενάντια στις λοιμώξεις, σε όλους τους συμπολίτες μας. Επιπλέον αποτελεί τεράστιο θέμα, τώρα περισσότερο από ποτέ, η σημασία των εμβολιασμών, οφείλουμε λοιπόν, να ενημερώνουμε εγκαίρως όλους τους Δημότες της χώρας».

Στην διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της στα ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου, που συμμετείχαν στις δράσεις αυτές, αλλά και σε όλους τους πολίτες που παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στις ενημερωτικές αυτές Ημερίδες. Επίσης, ανέφερε ότι το Δίκτυο έχει ως πρωταρχικό στόχο στο μέλλον να συνεχίσει να διοργανώνει τέτοιες δράσεις, οι όποιες έχουν κύριο σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των συνανθρώπων μας, αλλά και την υποστήριξη της προαγωγής της υγείας των συμπολιτών μας.

Η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “ΑΤΤΙΚΟΝ” κα. Δήμητρα Καββαθά απάντησε σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισε ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, η Ειδική Ιατρός  τόνισε:

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: “Η ιατρική  επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή  49 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές”

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα. Κυπαρισσένια Σαμαρά, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγάλεω και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ και Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Αιγάλεω, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κα  Μαύρα  Χατζηδημητρίου, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Γαλατσίου. Η Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», παρουσιάστηκε από την κα Αγγελική Πατέλου, Ψυχολόγο-Λογοθεραπεύτρια στο Δήμο Αιγάλεω. Επίσης, ο κ Δημήτρης Πέτσας, Επισκέπτης Υγείας, Προϊστάμενος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δήμου Πετρούπολης και Συντονιστής του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Πετρούπολης   ανέλαβε τον συντονισμό των ερωτήσεων με θέμα τα αντιβιοτικά, ενώ ο κ. Δημήτρης Ανδρούτσος, Επισκέπτης Υγείας Τ.Ε του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, ανέλαβε το συντονισμό των ερωτήσεων με θέμα τα εμβόλια.