Γ. Πατούλης: «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τη δημιουργία θεσμικού φορέα για όλες τις δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας» 

Την Πέμπτη 1/12/2022, πραγματοποιήθηκε, ενημέρωση των Φοιτητών των Τμημάτων «Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας», των Μαθήματων «Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Αρχές, Μέθοδοι Εφαρμογές,» και «Διαχείριση Επαγγελματικού Κινδύνου» και Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Προγράμματος «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για τις Δράσεις των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι το Δίκτυο των Ο.Τ.Α από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας των δημοτών και αποτελεί το Δίκτυο της χώρας μας που είναι μέλος του Δικτύου των Εθνικών Δικτύων του Π.Ο.Υ. Σκοπός του Δικτύου, είναι τα Προγράμματα ενημέρωσης αλλά και προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) που διενεργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, να έχουν βιωσιμότητα και να παρουσιάζουν μετρήσιμα αποτελέσματα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ.

Για την ομαλή παροχή αυτών των υπηρεσιών υγείας στον τομέα της πρόληψης και την ανάπτυξη προγραμμάτων Πρόληψης της Υγείας στους Δήμους – Mέλη, το 2014 Ιδρύθηκε η ΔΟΜΗ των ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ). Τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ αποτελούν για τον κάθε Δήμο, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού, και για τον Δημότη την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο και δήλωσε: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν τη νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.» Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, επίσης, αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείται μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Η δράση υλοποιήθηκε με την συνεργασία της Δρ. Πηνελόπης Σωτηροπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, του Δρ. Ιωάννη Παπαδά Επίκουρου Καθηγητή Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, και την κ Κωνσταντίνα Σκαναβή, Διευθύντρια του ΠΜΣ Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Προαγωγής Υγείας. Επίσης παραβρέθηκαν η Δρ. Αρετή Λάγιου Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων και Δημόσιας Υγείας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Αναπλ. Κοσμήτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και ο Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός Καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.