Γ. Πατούλης: « Το Δίκτυο ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη πρόληψης των ατυχημάτων στο νερό»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων ΕΔΟΚ, διοργάνωσε την  Κυριακή 3 Ιουλίου, το σεμινάριο «Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική».

Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν στις βασικές  έννοιες της Ναυαγοσωστικής. Διδάχτηκαν τρόπους εισόδου στο υγρό στοιχείο, δηλαδή είσοδο από θάλασσα, πισίνα και άλλα, τρόπους προσέγγισης θύματος με διασωστικό κολύμπι, λαβές για ανάσυρση του θύματος, τρόπους μεταφορά του θύματος, έξοδο από το υγρό στοιχείο και τέλος έλαβαν εκπαίδευση στη παροχή Α’Βοηθειών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής, καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών όσο και την ευαισθητοποίηση για εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, επεσήμανε : «Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας και, κατά μέσον όρο, 10 από τα θύματα είναι παιδιά και έφηβοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό, αντιστοιχούν 4 περιστατικά ανθρώπων που επιβίωσαν από πνιγμό με ή χωρίς σοβαρή βλάβη στην υγεία τους. Επομένως, τα ατυχήματα στο νερό, τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα, είναι δυστυχώς συχνά. Ως εκ τούτου, οι βασικές αρχές που πήραν οι πολίτες, παρακολουθώντας το σεμινάριο ναυαγοσωστικής που διοργανώσαμε, λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις και τους ευχαριστώ για την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή τους»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης  δήλωσε :«Με ιδιαίτερη χαρά εντάξαμε στο Δίκτυο μας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-«Γνωριμία με τη Ναυαγοσωστική» σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων ΕΔΟΚ. Το σεμινάριο έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθώς το παρακολούθησε μεγάλος μέρος των πολιτών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Είναι επιτακτική ανάγκη η απόκτηση βασικών γνώσεων με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο. Ο σκοπός του Δικτύου είναι να παρακινήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, γύρω ως προς την αποφυγή, αλλά την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο νερό».