Μια πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού, διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου στο Χώρο Τεχνών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν o Δήμος Βέροιας, το ΚΕΠ Υγείας, το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΠΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΠΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου και η Ακτινοδιαγνώστης και υπεύθυνη του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Κ.Υ. Βέροιας Βασιλική Καραδήμου, που ανέλαβε την επιμέλεια και την οργάνωση της εκδήλωσης.

«Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, είπε ότι ο Δήμος βάζει ένα λιθαράκι για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με δράσεις σαν τη σημερινή. Σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας διοργανώνουν ενημερωτικές ομιλίες με σκοπό την πρόληψη για να σωθούν ζωές.»

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, είπε ότι «Η ημερίδα έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για τον καρκίνο του μαστού, που δυστυχώς είναι ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζεται στο γυναικείο πληθυσμό της χώρας μας. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει. Όταν διαγνωσθεί όμως σε πρώιμα στάδια, είναι ιάσιμος σε ποσοστό έως και 97%. Άρα η πρόληψη είναι το Α και το Ω που θα σώσει τη ζωή μιας γυναίκας. Η πρόληψη είναι εύκολη να γίνει με μαστογραφία – αυτοεξέταση – κλινική εξέταση μία φορά τον χρόνο και έκλεισε με τη φράση του Ιπποκράτη, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, είπε ότι ο σύλλογος βοηθάει τα μέλη του όσο μπορεί και περνάει από το χέρι του . Δεν ανήκουμε στο ιατρικό κομμάτι, είμαστε περισσότερο στο ψυχαγωγικό, με στόχο να τονωθεί η αισιοδοξία των μελών, ώστε να βλέπουν τη ζωή απ’ την καλή της πλευρά.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου, είπε «Μια τέτοια διοργάνωση μας αφορά όλους, ειδικά στην Ελλάδα, που οι γυναίκες παρασυρμένες από τα προβλήματα αφήνουν σε δεύτερη μοίρα αυτά της υγείας και της πρόληψης. Όταν φτάσει η στιγμή που χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου τότε συνειδητοποιείς πως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Γι’ αυτό θα μας βρείτε αρωγούς στη διάδοση του μηνύματος της πρόληψης».

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο με τις μαρτυρίες πέντε γυναικών της Βέροιας, που έζησαν, πάλεψαν και νίκησαν τον καρκίνο του μαστού.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών.

Η ομιλίες ξεκίνησαν με τον Γενικό Χειρουργό, Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου και τον τίτλο της ομιλίας του «Το Ταξίδι Των Γυναικών Με Καρκίνο Του Μαστού». Ο κος Χατζηαθανασίου είπε πως πρόκειται για ένα ταξίδι μακρύ κι επίπονο, που η πορεία του από την αρχή μοιάζει με λαβύρινθο. Μίλησε για την οπτική γωνία της γυναίκας με καρκίνο του μαστού, παρουσίασε στατιστικά και επιδημιολογικά στοιχεία , την πρώιμη διάγνωση, την έκβαση και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στον ασθενή, ποιες ειδικότητες πρέπει να επισκέπτονται οι γυναίκες, ποιες είναι οι πηγές κάλυψης των ιατρικών εξόδων, τα στάδια θεραπείας. «Ο καρκίνος θεραπεύεται. Μας δίνει ένα μάθημα ζωής».

Ο Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, Γυναικολόγος, με θέμα «Ο ρόλος του γονιδιακού ελέγχου στην ερμηνεία του καρκίνου του μαστού», ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση, καθώς 1 στους 800 άνδρες νοσεί. Αναφέρθηκε επίσης σε στατιστικά σχετικά με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, τα μεταλλαγμένα γονίδια που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού και για το ρόλο της προληπτικής αφαίρεσης οργάνου.

Η Μαρία Παπαϊωάννου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Ημαθίας – Μονάδα Βέροιας με θέμα «Νοσηλευτική προσέγγιση στον καρκίνο του μαστού», μίλησε για τον μαστό και τι σημαίνει για μια γυναίκα ο καρκίνος του μαστού. Μίλησε για τον ρόλο της ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ποια είναι η προεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα, ποια είναι η προεγχειρητική ψυχολογική προετοιμασία, ποια είναι η μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα που παρέχουν οι νοσηλευτές, ποιες οι νοσηλευτικές ενέργειες στην χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία του μαστού, ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της χημιοθεραπείας, ποια είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ποιος ο ρόλος και η προσφορά του νοσηλευτή στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η Βασιλική Καραδήμου, Ακτινοδιαγνώστης, με θέμα «Η Ακτινοδιαγνωστική – Θεματοφύλακας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού» αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ακτινοδιαγνωστικής, που μπορεί να αναδείξει μη ψηλαφητούς όγκους και μπορεί να ταυτοποιήσει βλάβες, ενώ ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει η γυναίκα να κάνει μαστογραφία. «Ο στόχος μας είναι κοινός και ένας μόνο… να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Βέροια».

Ο Πρόδρομος Ισαακίδης, Γενικός Χειρουργός, με θέμα «Παθήσεις μαστού – Χειρουργική παρέμβαση» παρουσίασε την ανατομία του μαστού, μίλησε για τις παθήσεις του μαστού, τα είδη καρκίνου του μαστού, για τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση (κατευθυνόμενη βιοψία), τι γίνεται μετά, ποια είναι τα είδη επεμβάσεων στον μαστό, και τέλος έδειξε πως γίνεται η αυτοψηλάφιση του μαστού, που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες και πρέπει να γίνεται κάθε μήνα. «Αξίζει ο προληπτικός έλεγχος με την αυτοεξέταση ώστε να μην φτάσουμε στους χειρουργούς».

Τέλος, την εισήγησή του έκανε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος PhD, PharmaD, Επιστημονικός υπεύθυνος ογκολογικού τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για τα «Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», αναφέρθηκε σε κάποιες νέες ομάδες φαρμάκων που αποτελούν επανάσταση στην ορμονοθεραπεία, το τεράστιο κόστος στην αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς και τις επιπτώσεις της έλλειψης ογκολογικών φαρμάκων στη θεραπεία των ασθενών.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού, ενώ ακολούθησε μια όμορφη μουσική βραδιά στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με τη Μάγδα Πένσου στο τραγούδι, τον Πέτρο Ρίστα στην κιθάρα, την Νάντια Μοχάμεντ στο βιολί και την Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο και τα παιδιά της χορωδίας της ΚΕΠΑ, που συνόδευσαν τη Μάγδα Πένσου σε κάποια τραγούδια.