Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. “Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.”, Φίλιππος Τσουμάνης, εγκαινίασαν τη Δευτέρα 16/5/2016 τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ). Τoν αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος.

Το ΚΕΠ Υγείας είναι μια νέα δομή του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, που απευθύνεται σε όλους τους δημότες και ο σκοπός του είναι να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, την ενημέρωση και την πρόληψη σε θέματα υγείας. Στόχος δηλαδή είναι να μην φθάνουν οι πολίτες στη θεραπεία μιας νόσου αλλά να την προλαμβάνουν.

Το ΚΕΠ Υγείας στεγάζεται σε ισόγειο επί της οδού Αβέρωφ 6 και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.00 έως 14.00.

Μετά την τέλεση του αγιασμού ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να εγκαινιάζουμε τέτοιες δομές που μας καταξιώνουν ως κοινωνία». Τόνισε την αξία της πρόληψης στην υγεία λέγοντας πως «όταν θα μάθουμε να ενημερωνόμαστε και να προλαμβάνουμε και εμείς θα ζούμε καλύτερα και δεν θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας της χώρας μας».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε πως η κοινωνική πολιτική είναι η μεγάλη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής στις συνθήκες της κρίσης και εξήρε το έργο της Διοίκησης και των εργαζομένων του “Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.” και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, στη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Ωστόσο – όπως είπε­ είναι σημαντικό το ότι αυτή η νέα δομή δεν απευθύνεται μόνο σε ευπαθείς ομάδες, αλλά στον γενικό πληθυσμό, σε όλους τους συμπολίτες και ακολουθεί τη σύγχρονη λογική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη. «Στο Δήμο μας λειτουργεί πλέον μια σημαντική δομή που ‘κεντρίζει’ την κοινωνία στην έννοια της πρόληψης, βοηθώντας του συμπολίτες μας σε θέματα προαγωγής υγείας, αλλά ταυτόχρονα επιφέροντας εξοικονόμηση πόρων που δαπανά η πολιτεία στον τομέα της υγείας», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του “Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.”, Φίλιππος Τσουμάνης, προέτρεψε τους δημότες του Δήμου Ιωαννιτών να επισκεφτούν το ΚΕΠ Υγείας και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφερθούν μέσα από τη λειτουργία του.

«Η ανάγκη δημιουργίας του ΚΕΠ Υγείας, προέκυψε διότι οι δημόσιες δομές υγείας αδυνατούν να προσεγγίσουν και να παρέμβουν στον ασυμπτωματικό πληθυσμό ώστε να ακολουθήσει τα προγράμματα πρόληψης που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», είπε ο κ. Τσουμάνης.