Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με προσυμπτωματικό έλεγχο και διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Την Πέμπτη 17/5/2018, πραγματοποιήθηκαν, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το Δήμο Φαρσάλων, τα εγκαίνια τη νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας Δήμου.

Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση όλων των πολιτών μέσω της διοργάνωσης προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αλλά και στα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και κατάθλιψη.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Με τη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας Φαρσάλων στο ισόγειο του Δημαρχείου τέθηκε σε λειτουργία και εγρήγορση ένα σημαντικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των δημοτών της περιοχής. Αποτελεί μία καινοτομία της αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ παράλληλα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές δράσεις, με στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών υγείας σε διασύνδεση με τους τοπικούς επαγγελματίες υγείας και τη σχέση εταιρικότητας προς όφελος της υγείας των πολιτών. Βασικό μέλημά μας η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με στόχευση την πρόληψη προβλημάτων στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Ο ρόλος μας δεν εξαντλείται στη λειτουργία του κέντρου αλλά επεκτείνεται σε διαρκείς δράσης στήριξης του θεσμού, επωφελεία των πολιτών του τόπου».

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό την δημιουργία θεσμικού φορέα για όλες τις δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ο Δήμος Φαρσάλων δημιουργώντας ΚΕΠ Υγείας προσφέρει, μεταξύ άλλων, στους δημότες του τη δυνατότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου των νοσημάτων πριν αυτά φτάσουν στην ανάγκη θεραπείας. Επίσης συγχαίρουμε τον Δήμο Φαρσάλων για την ευαισθητοποίηση του σχετικά την εθελοντική προσφορά Μυελού των Οστών και την στήριξη του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας.» Μια κίνηση που στηρίζει η ΚΕΔΕ και το ΕΔΔΥΠΠΥ, που με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση αγκαλιάζουν το έργο του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και προσωπικά της κας Βαρδινογιάννη, με πρόσφατη υπογραφή συμφώνου μεταξύ του ΕΔΔΥΠΠΥ και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστωρας Αντωνίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Εντεταλμένος σε θέματα Υγείας, κ. Πινακάς Βασίλειος και η Πρώτη Πρόεδρος Αιμοδοτικού Συλλόγου Φαρσάλων κα. Ειρήνη Κατσιλέρου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπαργιώτα, και από τον Βουλευτή κ. Χρήστο Κέλλα.

Ο ρόλος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και οι δράσεις των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Φαρσάλων αναλύθηκαν από την Πρόεδρο του ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ κα. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, ενώ ο Ακτινολόγος Ιατρός κ. Θεόδωρος Κοντονίκας ενημέρωσε τους δημότες για τα πρωτόκολλα πρόληψης.

Ακολούθησε εθελοντική προσφορά Μυελού των Οστών και ημερίδα με θέμα «ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ», στο πλαίσιο της πρόσφατης υπογραφής συμφώνου μεταξύ του ΕΔΔΥΠΠΥ και του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την σημασία της προσφοράς Μυελού των Οστών/Αιμοποιητικών Κυττάρων και εγγραφή τους ως εθελοντές δότες για την ενίσχυση της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Στην Ημερίδα για τη Μεταμόσχευση Οργάνων μίλησε η ιατρός κα Αθηνά Γόμπου, ενώ συμμετείχε και ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», με ομιλητή τον Παιδίατρο – Αιματολόγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στέλιο Γραφάκο και τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Νεφρολόγο κ. Ιωάννης Μπολέτης.

Τα εγκαίνια της νέας δομής υγείας και πρόληψης «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» στήριξαν, με τη παρουσία τους, πλήθος πολιτών.