Γ.Πατούλης: «Με καθημερινές δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου συμβάλλουμε στη διατήρηση της υγείας των πολιτών»

O Δήμος Λοκρών με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, διοργάνωσε με την αρωγή του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Λοκρών, από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου 2022 δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν  στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λοκρών και εξετάστηκαν συνολικά 310 άτομα, και πιο συγκεκριμένα, στις 3 και 4 Αυγούστου στη Μαλεσίνα πραγματοποιήθηκαν 133 μετρήσεις, στις 5 Αυγούστου στο Μαρτίνο 41, στις 8 Αυγούστου στην Αταλάντη 76 και στις Λιβανάτες  9 Αυγούστου 58 μετρήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 131 άτομα παρουσίασαν ένδειξη οστεοπενίας, 20 πάσχουν  οστεοπόρωσης και 159 παρουσίασαν φυσιολογικές ενδείξεις.

Η κ. Έλενα Κυριάκου, αρμόδια Αντιδήμαρχος δήλωσε:

Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας σημείωσε επιτυχία με τους πολίτες του Δήμου μας να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, όλοι μας επικεντρωθήκαμε στην προστασία μας από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο υγειονομικό πεδίο. Πολλοί, λοιπόν, θέσαμε σε δεύτερη μοίρα τις εξετάσεις πρόληψης, οπότε ο δήμος κινήθηκε στη λογική της ευαισθητοποίησης σε αυτά τα θέματα, Ήταν σημαντικό για εμάς, λοιπόν, να προσφερθούν προγράμματα ΔΩΡΕΑΝ εξέτασης στα πλαίσια του προληπτικού προγραμματισμού και για την οστεοπόρωση.

Πρόκειται για μια ασθένεια που, δεν παρουσιάζει στα αρχικά της στάδια συμπτώματα, όταν όμως κάνει την εμφάνισή της, πλήττει «αιφνιδίως» την υγεία, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων κυρίως γυναικών. Επομένως, είναι αναγκαία η  έγκαιρη παρέμβαση και η αφύπνιση για τα άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία της οστεοπενίας, πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, και η έγκαιρη παρέμβαση για τα άτομα με οστεοπόρωση.

Ως  Δήμος θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες μας για την άριστη συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε διαρκώς ανοιχτοί και σε επικοινωνία για να υλοποιηθούν κι άλλα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ, καθώς αποτελεί προτεραιότητα για μας τη προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Κυρίως, ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την στήριξη που παρείχαν και τους δημότες για τη συμμετοχή τους

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Το Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας είχε μεγάλη προσέλευση από τους πολίτες του Δήμου Λοκρών, οι οποίοι αγκάλιασαν θερμά τη δράση αυτή. Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει σαν συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα».