Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για Πρόληψη της Οστεοπόρωσης πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες γυναίκες και άνδρες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες

Γ.Πατούλης: ‘’ Με καθημερινές και στοχευμένες δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στη πρόληψη και την προστασία της υγείας των πολιτών μας΄΄

Δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μικρότερης ηλικίας, αλλά και άντρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό συμμετείχαν στο ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικό πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που υλοποίησε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Το πρόγραμμα που διήρκησε από τις 14 έως τις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες Πυλαίας – Χορτιάτη στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του δήμου, περιελάμβανε υπερηχογράφημα πτέρνας και αποσκοπούσε στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Απευθυνόταν κυρίως σε γυναίκες άνω των 45 – 50 ετών και άνδρες 70 ετών και άνω. Σκοπός του ήταν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση φαινομενικά υγιών γυναικών άνω των 45 ετών (ή αντίστοιχα ανδρών 70 ετών και άνω) που πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.
Σε όλο τον δήμο εξετάστηκαν συνολικά 190 άτομα (182 γυναίκες και 8 άνδρες) εκ των οποίων διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση 13 και με οστεοπενία 89 άτομα, ενώ φυσιολογικά ήταν τα όρια και οι ενδείξεις για συνολικά 90 από τα εξεταζόμενα άτομα.

«Για τέταρτη  συνεχόμενη χρονιά ο  δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  συμμετείχε στο δωρεάν διαγνωστικό πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, βοηθώντας δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μικρότερης ηλικίας, αλλά και άντρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στους πολίτες. Και ότι η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός  έλεγχος σώζουν ζωές», τονίζει σε δήλωσή του  μετά το τέλος του προγράμματος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

O δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης μετά το τέλος του προγράμματος σημείωσε: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο  δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  συμμετείχε στο δωρεάν διαγνωστικό πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, βοηθώντας δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μικρότερης ηλικίας, αλλά και άντρες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ακόμη και σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στους πολίτες. Και ότι η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός  έλεγχος σώζουν ζωές»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης σχετικά με τη δράση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πυλαία Χορτιάτη, δήλωσε: «Είναι αξιοθαύμαστο πως σε αυτό το δύσκολο διάστημα που διανύουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται αρωγός στο πλευρό των δημοτών και υποστηρίζει έμπρακτα τον προσυμπτωματικό έλεγχο».

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της οστεοπόρωσης η οποία θεωρείται ως μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος. Να σημειωθεί ότι κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων τηρήθηκαν με ιδιαίτερη αυστηρότητα οι απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον Covid-19.
Από τη μεριά του ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα υγείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Ηρακλής Τιτόπουλος επισήμανε ότι όλες οι εξετάσεις έγιναν με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με την επίδειξη rapid test για τους εξεταζόμενους και η επιλογή με βάση τα κριτήρια υψηλού κινδύνου. «Ο Δήμος μας και σε εποχές πανδημίας θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε όλα τα προγράμματα πρόληψης για να προστατέψει τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Τιτόπουλος.