Εκστρατεία Ενημέρωσης Εκπαιδευτικών με θέμα

«Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια»    

        Απολογισμός Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020

Η Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια» συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για μια ακόμη χρονιά και στη φάση αυτή στοχεύει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής ηλικίας. Η εκστρατεία διοργανώνεται από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη, υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

Στόχος της Εκστρατείας, είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής ηλικίας, στην ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ και τη ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ, με σκοπό να εφαρμόσουν στις τάξεις τους πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών ώστε μελλοντικά να εξασθενήσει το αντι-εμβολιαστικό κίνημα καθώς και το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, με ότι επικίνδυνο για την υγεία συνεπάγεται.  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug» ενώ έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών. Επιπλέον δίδεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς από 1 αντίτυπο του παιδικού βιβλίου «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» και ένα ενημερωτικό έντυπο που διατίθεται από τον ΕΟΦ για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Για το σκοπό αυτής της εκστρατείας έχει δημιουργηθεί κατάλληλο βιβλίο που απευθύνεται στους παιδικούς αναγνώστες με τίτλο  «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από την αναγνωρισμένη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ιωάννα Μπουλντούμη. Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Φ14/226374/ΕΚ/1670/Δ1 για τη διανομή του στα δημοτικά σχολεία της χώρας μέσω των Δήμων-μελών του Δικτύου, η οποία και έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά από αυτά τα βιβλία να βρίσκονται ήδη στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

Στόχος της εκστρατείας είναι να διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, φάρμακα τα οποία έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα. Η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Κοινότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Παράλληλα, τονίζουμε τη σημασία και τα οφέλη του εμβολιασμού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Τις ομιλίες πραγματοποιούν διακεκριμένοι ιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη και συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που συμμετέχουν εθελοντικά στο Πρόγραμμα. Η Εκστρατεία άρχισε από τους Δήμους της Αττικής τον Οκτώβριο 2014 και συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα. Τo διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9 ημερίδες, συγκεκριμένα στους Δήμους Φιλοθέης-Ψυχικού, Καρύστου, Σαλαμίνας, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ασπροπύργου και Σερρών και συμμετείχαν περισσότεροι από 460 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής.

Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής καθώς επίσης το Παιδικό Βιβλίο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», το εκπαιδευτικό υλικό της Ευρώπης e-bug και τα ενημερωτικά έντυπα του ΕΟΦ και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Επιπλέον έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αναμένεται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ως ενημέρωση για τις δράσεις που προτίθενται να υλοποιήσουν στις τάξεις τους. Μετά από απόφαση του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, οι καλύτερες δράσεις θα βραβευτούν και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εργασιών του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δικτύου που θα πραγματοποιηθεί το 2020.

Σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται για την προφύλαξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και με βάση τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),  οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί το μήνα Μάρτιο, αναβάλλονται και η Εκστρατεία θα συνεχιστεί με τη νέα σχολική χρονιά από Οκτώβρη 2020.