Τα ΚΕΠ Υγείας με το έργο και τη δυναμική τους αποδεικνύουν τη συμβολή τους στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας
Γ. Πατούλης

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των δράσεων του πολύ επιτυχημένου δημοτικού θεσμού των ΚΕΠ Υγείας για το 2016, ενώ παρουσιάστηκαν προγραμματικές  προτάσεις για το 2017. Πανελλαδικά έχουν συσταθεί 75 ΚΕΠ Υγείας, με 33 από αυτά να είναι σε πλήρη λειτουργία. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2016 τα απολογιστικά στοιχεία των ΚΕΠ Υγείας αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί 123 δράσεις καθώς και 20.000 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Επίσης υπάρχουν ήδη 3.000  εγγεγραμμένοι δημότες, 539 ιατροί και άλλοι πάροχοι υγείας Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου  εξήγησε τη λογική αυτού του θεσμού τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Πρόκειται για έναν ισχυρό θεσμό που είναι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και τον προσυμπτωματικό έλεγχο των πολιτών. Γνωρίζουμε ότι, ήδη όλοι οι Περιφερειάρχες που ενδιαφέρονται για την ύπαρξη των ΚΕΠ Υγείας στους δήμους τους μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν μέσω των ΠΕΠ».

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κ. Σ. Παπασπυρόπουλος αναφέρθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό που διαθέτουν τα ΚΕΠ Υγείας που μπορεί να ενημερώνει τους δημότες σε πρώτο χρόνο βάσει ηλικίας και φύλου για τις απαραίτητες προσυμπτωματικές εξετάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ και σε δεύτερο χρόνο ενημερώνει αυτόματα τους δημότες για τον επανέλεγχο των εξετάσεων αυτών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προοπτικές των ΚΕΠ Υγείας για το άμεσο μέλλον.

Για τις μέχρι τώρα δράσεις των ΚΕΠ Υγείας των δήμων τους τοποθετήθηκαν αναλυτικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Μπάμπαλος, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Ρούσσης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς κ. Μαυρομιχάλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Τιτόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρήγα Φεραίου κ. Σκρίμπας.

Στην παρουσίαση της απολογιστικής δράσης παρευρέθηκαν δήμαρχοι και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιδεικνύοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας.