Γ. Πατούλης: «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στη διάθεσή των πολιτών για την πρόληψη της υγείας»

Τη συστράτευση του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στην επίτευξη του στόχου της προστασίας της Υγείας των πολιτών επιδίωξε η συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 19/5/22, τα στελέχη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, της Περιφέρειας Αττικής και, βεβαίως, οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του Δήμου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων του δημοτικού ΚΕΠ Υγείας, ειδικότερα της διεύρυνσης στην τοπική κοινωνία της λειτουργίας του καινοτόμου λογισμικού, μέσα από το οποίο ο πολίτης μπορεί να λαμβάνει προσωποποιημένη πληροφόρηση για θέματα Υγείας καθώς και για προγράμματα πρόληψης και προαγωγής, project που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ως πιλότος ανάμεσα στους δήμους – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Περιφέρειας για τη λειτουργία των προγραμμάτων των ΚΕΠ Υγείας προκειμένου να ενισχύσουν τις δράσεις του δημοτικού ΚΕΠ Υγείας μέσα από την ευρύτερη διασύνδεσή του με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Οι Πολίτες μπορούν να εγγραφούν στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από την πλατφόρμα στο site www.kepygeias.org

«Με τη σημερινή ενημέρωση στοχεύουμε να διευρύνουμε τη συμμαχία των υπηρεσιών του Δήμου μας στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουμε για να θωρακίσουμε την υγεία των δημοτών μας προσφέροντάς τους τα μέσα  που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους», τόνισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και Γενικός Γραμματέας του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Νίκος Μπάμπαλος.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης και μεταξύ άλλων τόνισε «Θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού καθώς είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνή πρωτόκολλα, που έχει σαν σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιφέρεια υγείας μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας, και  έχει ευθύνη να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από την επιδότηση των ΚΕΠ Υγείας και στους 66 Δήμους της Αττικής».

«Εάν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι πως στην εκστρατεία για την προαγωγή και την προστασία της Υγείας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί: οι εσωτερικές υπηρεσίες κάθε δήμου, οι δήμοι μεταξύ τους, αλλά και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης να συνεργάζονται συνεχώς για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι ο οδηγός μας σε αυτή την προσπάθεια για αυτό και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα προγράμματά του», υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνική Μέριμνας και Υγείας,  κ. Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου