Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να γίνει η πρώτη περιφέρεια υγείας».

Τα ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού  Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, έλαβαν μέρος στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2022 / «EcoMentArt» με θέμα «Η Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική  Υγεία» από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2022. Στο Φεστιβάλ ART4MORE 2022 αναδύεται η αιώνια σύνδεση της φύσης με την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Στη δίνη της οικολογικής καμπής, που εκφράζεται μέσα από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη σωματική και ψυχική υγεία, η τέχνη δεν μένει αμέτοχη. Σύγχρονοι δημιουργοί ευαισθητοποιούν το κοινό για το πλέον επείγον ζήτημα της εποχής. Στο Φεστιβάλ ART4MORE 2022, του Οργανισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», η τέχνη είναι το μέσον για να βρει ο άνθρωπος την αλλοτινή του σύνδεση με τη φύση. Στόχος, η επανάκτηση της ψυχικής μας υγείας και η διασφάλισή της για τις επόμενες γενιές.

Τα ΚΕΠ Υγείας συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ART4MORE 2022 με  Περίπτερο, ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τις δράσεις και τα προγράμματα του Δικτύου καθώς και ευαισθητοποιώντας τον πληθυσμό για την Κατάθλιψη, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Επίσης ενημέρωση έγινε και  για τα οφέλη της σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΚΕΠ  Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας μέσα από την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αποτελούν για τον Δήμο, τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού και για τον Δημότη, την απαραίτητη Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης, σε όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και αυτοματοποιημένα ενημερώνεται ο πολίτης, μέσα από το προσωπικό του προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο του. Επίσης με την με την πάροδο του χρόνου αυτοματοποιημένα ο δημότης λαμβάνει SMS που του υπενθυμίζεται η επανεξέταση του.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του φεστιβάλ, όπου ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων δήλωσε «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο, με χώρους άθλησης, αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης. Με συγκεκριμένο σχέδιο συνολικής αναβάθμισης και αξιοποίησής τους, με δράσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σαν την σημερινή, δίνουμε ξανά ζωντάνια σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής μας. Σήμερα στο Πλαίσιο του 15ου Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας Art4More, συμμετέχουν τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, με αποκλειστικό σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την ενημέρωση όλων των πολιτών και την διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων σχετικά με 11 κύρια νοσήματα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και νοσήματα ψυχικής υγείας όπως η Κατάθλιψη, καθώς έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική».

Την έναρξη του 15ού Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Ψυχικής Υγείας ART4MORE 2022 / «EcoMentArt» επίσης χαιρέτησαν η κ. Μαρία Κερασόγλου  Πρόεδρος ΔΣ ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, ο κ. Ανδρέας Λεωτσάκος  Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθήνας, ο κ. Σταύρος Ζωγραφάκης  Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθ. Του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης  Αντιδήμαρχος Υγείας και Πολιτικός Υπεύθυνος του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Περιστερίου, Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Εξαρτήσεων «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» και του 2ου Κέντρου Υγείας Περιστερίου, Καρδιολόγος, η  κα. Μαρία Σαπέλα,  γενική γραμματέας στον Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού και η κα Ευλαλία Γκιώνη Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ιλίου  για τον Συντονισμό Θεμάτων της Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας & Παροχών καθώς και Υπεύθυνη Υγείας και Διεύθυνσης Προστασίας & Υγείας του Δήμου.